NaslovnaRAZONODAPreminula najstarija osoba na svetu u 118. godini

Preminula najstarija osoba na svetu u 118. godini

Najstarija osoba na svetu, španska penzionerka Maria Branyas Morera, koja je rođena u Sjedinjenim Američkim Državama i preživela epidemiju kuge i dva svetska rata, preminula je u 118. godini, otkrila je njena porodica.

„Maria Branyas nas je napustila. Preminula je onako kako je želela: u snu, mirno i bez bola,“ napisala je njena porodica na njenom nalogu na X-u. „Uvek ćemo je pamtiti po njenim savetima i ljubaznosti,“ rekli su.

Branyas je poslednje dve decenije provela u staračkom domu Santa Maria del Tura u gradu Olot, na severoistoku Španije. Ove godine u martu proslavila je 117. rođendan.

Stručnjaci su se divili njenom mentalnom i fizičkom zdravlju, ali je u emotivnoj poslednjoj poruci svojim pratiocima na društvenim mrežama u utorak upozorila da se oseća „slabo“.

„Vreme je blizu. Nemojte plakati, ne volim suze. I iznad svega, ne patite zbog mene,“ rekla je na nalogu koji vodi njena porodica. „Gde god da odem, biću srećna.“

Ginisova knjiga rekorda je u januaru 2023. zvanično priznala Branyas kao najstariju osobu na svetu nakon smrti francuske monahinje Lucile Randon u 118. godini.

Printskrin/Sky News Australia

 

Nakon Branyasine smrti, najstarija osoba na svetu je Tomiko Itooka iz Japana, koja je rođena 23. maja 1908. i ima 116 godina, prema podacima Američke grupe za istraživanje gerontologije, koja verifikuje detalje o ljudima za koje se smatra da imaju 110 ili više godina.

Titula najstarije osobe koja je ikada živela pripada Jeanne Louise Calment, čiji je život trajao 122 godine i 164 dana, prema Ginisovoj knjizi rekorda.

Branyas je rođena u San Francisku 1907. godine, dok je grad patio od drugog talasa bubonske kuge.

Njena porodica je donela odluku da se vrati u Španiju 1915. godine tokom Prvog svetskog rata nakon što je njen otac Josep oboleo.

Na kraju je umro od tuberkuloze na brodu kojim su prelazili Atlantski okean, dok se njegova ćerka, koja je sada stogodišnjakinja, povredila tokom istog putovanja i kasnije otkrila da je izgubila sluh na jedno uvo.

Preživela je dva svetska rata, pandemiju španske gripe, španski građanski rat, a nedavno i Covid-19.

Udala se za katalonskog doktora Joana Moreta u 23. godini 1931. godine. Njen suprug je umro pre više od 46 godina, kada je imao svega 71 godinu.

Na godišnjicu njegove smrti napisala je da će ga „uvek nositi u srcu svakog dana“.

Život bez stresa i podalje od toksičnih ljudi

Imala je troje dece, 11 unučadi i 13 praunučadi, a svoju dugovečnost pripisuje „redu, miru“ i „držanju podalje od toksičnih ljudi“.

Pexels

 

Prioritet joj je bio da živi bez stresa i živela je u zaštićenim stambenim objektima u katalonskom gradu Olotu od svoje 92. godine.

Svirala je klavir, čitala novine i vežbala svako jutro do svoje 105. godine.

Imala profil na mreži X

Neobično za njene godine, gospođa Morera je bila aktivna korisnica društvene mreže X, ranije poznate kao Twitter, i redovno je svojim pratiocima, kojih je imala više od 16.000, pružala informacije o svom zdravlju i blagostanju.

Njen X nalog se zove „Super Katalonska Baka“ i nosi opis: „Stara sam, veoma stara, ali nisam glupa.“

Najstarija osoba koja je preživela kovid

Branyas je preživela zdravstveni problem kada je bila pozitivna na kovid samo nekoliko nedelja nakon svog 113. rođendana tokom globalne pandemije 2020. godine.

Srećom, izbegla je razvijanje teških simptoma koji su odneli živote miliona, i oporavila se u roku od nekoliko dana.

To ju je učinilo najstarijim preživelim od kovida u to vreme – ali je taj rekord kasnije te godine oborila sestra André.

Branyasov starački dom je tada rekao Ginisovoj knjizi rekorda da će organizovati „malu proslavu iza zatvorenih vrata“ kako bi obeležili taj uspeh.

Jogurt je njena superhrana

U decembru 2022. godine, Branyas je podelila savete o ishrani i pohvalila zdravstvene benefite jedne posebne hrane svojim pratiocima.

Freepik

 

Napisala je na X-u: „I jedan savet, ako dozvolite. U doba kada se stalno pojavljuju dijete i čudotvorne namirnice za dobrobit i zdravlje, potrebno je vratiti jogurt, hranu sa bezbroj pozitivnih svojstava za telo.“

Jogurt je dobar izvor kalcijuma i proteina, što je korisno za zdravlje kostiju i mišića, prema NHS-u. Međutim, nema dokaza da će vam konzumiranje jogurta pomoći da živite duže.

Branyas je u martu proslavila svoj 117. rođendan tortom, i objavila je povodom tog događaja: „Dobro jutro, svetu. Danas punim 117 godina. Stigla sam dovde.“

Naučnici testirali njenu krv da otkriju tajnu dugovečnosti

Kasnije u životu, Branyas je pristala da se podvrgne testiranju od strane naučnika koji su se nadali da će saznati više o tajnama dugog života.

Prikupljali su uzorke njene pljuvačke, krvi i urina kako bi ih uporedili sa njenom ćerkom, koja je u osamdesetim godinama, u nadi da bi to moglo pomoći u razvoju lekova za borbu protiv bolesti povezanih sa starenjem.

Naučnik Manel Esteller je tada za španske novine ABC rekao: „Ima potpuno lucidnu glavu. Seća se sa impresivnom jasnoćom događaja iz vremena kada je imala samo četiri godine, i ne pokazuje nikakve kardiovaskularne bolesti, uobičajene kod starijih ljudi.

Profimedia

 

„Jasno je da postoji genetska komponenta jer postoji nekoliko članova njene porodice koji su stariji od 90 godina.“

Njena najmlađa ćerka, Rosa Moret, je takođe jednom pripisala majčinu dugovečnost „genetici“.

„Nikada nije išla u bolnicu, nikada nije slomila nijednu kost, dobro je, nema bolova,“ rekla je Moret regionalnoj katalonskoj televiziji 2023. godine.

Predosetila skoru smrt

U danima pre smrti, Branyasova porodica je rekla da im je rekla: „Ne znam kada, ali vrlo uskoro ovaj dugi put će se završiti.

„Smrt će me naći iscrpljenu od života, ali želim je dočekati sa osmehom, osećajući se slobodno i zadovoljno,“ piše Daily Mail.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Preminula #najstarija #osoba #svetu #godini

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja