O vezi između konzumacije crvenog mesa i dijabetesa tipa 2 odavno se govori, a sada je najveća studija te vrste pronašla dokaz da samo dve kriške šunke dnevno mogu da povećaju opasnost od razvoja te bolesti za čak 15 posto.
Istraživači Univerziteta u Kembridžu analizirali su podatke o skoro dva miliona ljudi širom sveta i došli do najznačajnijih dokaza do sada o povezanosti između konzumacije mesa i bolesti koja predstavlja jednu od najvećih pretnji zdravlju ljudi širom sveta.
Više od 400 miliona ljudi ima dijagnozu dijabetesa tipa 2 koji je vodeći uzrok slepila, otkazivanja bubrega, srčanog i moždanog udara, kao i amputacije donjih ekstremiteta. Pored održavanja zdrave kilaže i veće fizičke aktivnosti, do sada je ustanovljeno i da postoje različiti vidovi ishrane koji mogu da snize rizik od razvoja te bolesti.
Istraživanje obuhvatilo podatke o gotovo dva miliona ljudi
Stručnjaci koji su sprovodili meta-analizu podataka o 1,97 miliona ljudi iz dvadeset evropskih zemalja oba američka kontinenta, istočnog Sredozemlja, jugoistočne Azije i zapadnog Pacifika, kažu da rezultati idu u prilog preporukama o ograničavanju konzumacije prerađenog i bilo kakvog crvenog mesa.
Njihova otkrića objavljena su u časopisu “Lancet Diabetes & Endocrinology”.
Unsplash
Profesorka Nita Forui sa Univerziteta u Kembridžu, koja je učestvovala u ovoj studiji, ističe da je reč o do sada najsveobuhvatnijem dokazu o povezanosti konzumacije prerađenog i neprerađenog crvenog mesa i većeg rizika za razvoj dijabetesa tipa 2.
“To je u skladu sa preporukama da se konzumacija prerađevina i neprerađenog crvenog mesa ograniči, kako bi se smanjio broj slučajeva dijabetesa tipa 2 u populaciji”, dodala je ona.
Uticaj živinskog mesa treba dodatno ispitati
Istraživači su analizirali podatke o 31 grupi kroz InterConnect projekat, koji je finansirala Evropska unija, kako bi bolje razumeli dijabetes tipa 2 i gojaznost u različitim populacijama.
Oni su otkrili da je redovna svakodnevna konzumacija pedeset grama prerađenih mesnih proizvoda, koliko mogu da imaju i samo dva lista šunke, povezana sa 15 posto većim rizikom od dijabetesa tipa 2 u narednih deset godina.
Sto grama jela od svežeg crvenog mesa – što je ekvivalentno jednoj maloj šnicli – povezuje se sa 10 posto većim rizikom od te bolesti.
Unsplash
Ni živinsko meso nije bez rizika – ispostavilo se da sto grama piletine u svakodnevnoj ishrani može da se dovede u vezu sa osam posto većim rizikom.
Kada su sprovedene dalje analize, kako bi se proverila ta otkrića u drugačijim scenarijima, živinsko meso pokazalo se kao nešto manje rizično, ali je povezanost između konzumacije svih oblika crvenog mesa i dijabetesa tipa 2 bila i dalje bila na snazi, prenosi Guardian.
“Iako naša otkrića predstavljaju sveobuhvatniji dokaz o povezanosti između konzumacije živinskog mesa i dijabetesa tipa 2, nego što je ranije bilo poznato, ta spona još nije sigurna i potrebno ju je dalje ispitati”, rekla je Forui.,
Ispitivan svaki slučaj ponaosob
Prema postojećim preporukama Svetske zdravstvene organizacije, odrasle osobe dnevno ne treba da jedu više od 98 grama crvenog mesa, odnosno 500 grama nedeljno.
Specifičnost ove studije u tome što su ispitivali podatke o pojedinačnim učesnicima u svakoj od studija, za razliku od ranijih, kada su samo upoređivani ukupni rezultati.
Ta tehnika je omogućila istraživačima da “pruže konkretnije dokaze o povezanosti između različitih tipova mesa u ishrani i dijabetesa tipa dva, nego što je to pre bilo moguće”, ocenio je profesor Nik Vorhem, direktor odeljenja za epidemiologiju Univerziteta u Kembridžu.
#Studija #dala #najsveobuhvatnije #dokaze #povezanosti #crvenog #mesa #rizika #dijabetesa