NaslovnaRAZONODAOvaj asteroid je vredniji od svetske ekonomije

Ovaj asteroid je vredniji od svetske ekonomije

NASA je pažnju usresredila na asteroid „16 Psiha” koji se nalazi između Marsa i Jupitera. Naučnici veruju da se skoro ceo asteroid sastoji od gvožđa i nikla, za razliku od ostalih asteroida koji su uglavnom sastavljeni od stena i leda.

Prema procenama, kako piše magazin „Forbs”, ovo jedinstveno nebesko telo je zapravo pravi rudnik raznih metala koji po nekim tržišnim procenama vrede 10.000 bilijardi dolara što je daleko više od vrednosti cele globalne ekonomije.

Asteroid „16 Psiha” jedan je od deset najvećih asteroida u Pojasu asteroida, sa prečnikom od 200 kilometara. Budući da sačinjen skoro isključivo od gvožđa i nikla, smatra se da je on u stvari jezgro protoplanete veličine Marsa, koja je zbog silovitih sudara milijardama godina ranije izgubila svoj spoljni omotač.

Istraživanje spomenutog asteroida  ima veliku naučnu vrednost. Ona treba da pruži redak uvid u daleku prošlost našeg Sunčevog sistema. 

Asteroid „Psiha”, nazvan po grčkoj boginji duše, prvi put je otkrio italijanski astronom Anibale de Gasparis 17. marta 1852. godine.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ovaj #asteroid #vredniji #svetske #ekonomije

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja