NaslovnaZDRAVLJEKombinacija makrofaga pomaže da se utvrdi stepen i sudbina masne jetre

Kombinacija makrofaga pomaže da se utvrdi stepen i sudbina masne jetre

Ranije poznat kao nealkoholni steatohepatitis (NASH), metaboličkom disfunkcijom uslovljeni steatohepatitis (MASH) je zapaljenjska bolest obeležena stvaranjem ožiljaka na jetri ili fibrozom koja progresivno narušava funkciju jetre, piše EurekAlert.

To predstavlja veliki faktor rizika za cirozu i rak jetre. Pošto su opcije lečenja ograničene, MASH je drugi vodeći uzrok za transplantaciju jetre u Sjedinjenim Američkim Državama, iza ciroze izazvane hroničnim hepatitisom C.

Bolje razumevanje patoloških procesa koji uzrokuju MASH je bitno za kreiranje efikasnih tretmana. Naučnici sa Instituta za medicinsko istraživanje „Senford Bernam Prebis“ i Medicinskog fakulteta Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu opisuju složenu interakciju bolesnih ćelija jetre i makrofaga – tipa belih krvnih zrnaca čiji posao uključuje ubijanje i uklanjanje štetnih ćelija i patogena, kao i podsticanje normalnog isceljenja.

Istraživači su otkrili da je heterogena kombinacija makrofaga povezanih sa MASH-om različita u zavisnosti od toga da li bolest napreduje ili se povlači. Još važnije, identifikovali su specifične subpopulacije makrofaga koji su bitni za rešavanje problema MASH-a i fibroze jetre kad akumulacija ožiljačnog tkiva narušava sposobnost organa da funkcioniše ili da se obnovi. Te fibrozne strukture ograničavaju protok krvi, ugrožavajući ceo organ.

U slučaju MASH-a, Kupferove ćelije (makrofagi u jetri) nestaju i zamenjuju ih četiri subpopulacije makrofaga. Kad je bolest u povlačenju, tj. kad simptomi ili intenzitet opadaju, dve subpopulacije makrofaga povezane sa lipidima su dominantne i izražavaju TREM2, ćelijski receptor koji reguliše opstanak ćelije, proliferaciju i antizapaljenjske reakcije.

Regresija MASH-a dešava se u prisustvu TREM2+ makrofaga. Ne samo da ograničavaju progresiju MASH-a i fibroze, već je usporavaju i smanjuju zapaljenje. Odsustvo TREM2+ makrofaga omogućava napredovanje bolesti.

U ranoj i srednjoj fazi, MASH često ne proizvodi primetne simptome, što je delimično razlog epidemijskih razmera tog stanja u SAD. Procenjuje se da 80-100 miliona Amerikanaca ima masnu jetru, koja – nedijagnostikovana i nelečena – napreduje do nealkoholnog steatohepatitisa, MASH-a, ciroze, raka jetre i smrti, često udružena sa drugim stanjima, kao što je gojaznost.

„Odsustvo TREM2+ makrofaga ne samo da remeti sposobnost jetre da ukloni fibrozno tkivo, već takođe narušava imunsku reakciju i proces obnove“, kažu istraživači.

Agonist TREM2 – supstanca koja imitira funkciju TREM2 – mogao bi biti koristan u terapiji MASH-a i fibroze i podstaći njihovu regresiju kod pacijenata koji takođe prolaze kroz promenu životnog stila, gubitak težine ili barijatrijsku hirurgiju.

U SAD postoji samo jedan odobren tretman za MASH. Svaku priliku da se prošire kliničke opcije treba ozbiljno uzeti u obzir pošto se bolest jetre u čitavom svetu pogoršava.

(Telegraf Nauka/EurekAlert)

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Kombinacija #makrofaga #pomaže #utvrdi #stepen #sudbina #masne #jetre

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja