NaslovnaRAZONODAMozak se u trudnoći smanjuje

Mozak se u trudnoći smanjuje

Mozak u trudnoći, poznat i kao „momnezija“, „mozak bebe“ ili „mozak mame“, je fenomen koji doživljavaju trudnice. Karakteriše ga zaboravnost, teškoće u koncentraciji i nemogućnost fokusiranja na zadatke.

Dok neke studije sugerišu da trudnice mogu da izgube nešto sive mase, njihov mozak takođe, postaje efikasniji i jača osećaj privrženosti.

Nesanica tokom trudnoće, takođe, može uticati na kognitivne funkcije i pamćenje. Studija iz 2017. objavljena u časopisu Nature Neuroscience pokazala je da trudnice gube sivu masu u delovima mozga koji se bave ljudskim osećanjima i neverbalnim signalima. Međutim, gubitak, umesto da umanjuje ovu oblast obrade mozga, izgleda da je čini efikasnijom, omogućavajući bolje tumačenje potreba i emocija njihovih beba, a samim tim povećava i njihovu materinsku privrženost.⁠ ⁠

Zbog vremenskog okvira studije, koju su sproveli istraživači u Holandiji i Španiji, nije poznato da li su ovi efekti trajni ili privremeni.⁠ Tokom studije, grupa očeva i majki prvi put je imala magnetnu rezonancu pre trudnoće, a drugi posle porođaja. Dok su mozgovi očeva ostali nepromenjeni, rekli su autori studije, snimci majki su pokazali gubitak sive mase.⁠ ⁠

„Gubitak volumena ne znači nužno gubitak funkcije. Ponekad je manje više“, rekla je za Si-En-En Elzelin Hekcema, učesnik studije i viši naučnik o mozgu na Univerzitetu Lajden u Holandiji.

Ona je rekla da bi gubitak sive mase mogao da „predstavlja fino podešavanje sinapsi u efikasnije neuronske mreže“.

Drugi neuronaučnik, Robert Fremke iz Medicinskog centra Langon Univerziteta u Njujorku, uporedio je proces sa „prolećnim čišćenjem“.⁠

Cilj ovog istraživanja bio je da se kvantitativno procene promene na mozgu majke tokom i nakon zdrave trudnoće. Trodimenzionalne slike sa magnetne rezonance i merenje zapremine mozga urađeno je kod devet zdravih učesnica studije pre i posle porođaja. Dodatne slike su dobijene kod nekih od ovih učesnika pre trudnoće, tokom trudnoće i u roku od 52 nedelje nakon porođaja. Zapremine mozga i komora su izračunate korišćenjem poluautomatskog kompjuterskog programa. Rezultati su smanjenje veličine mozga tokom trudnoće koje je bilo maksimalno u terminu i koje se zadržalo 6 meseci nakon porođaja. Veličina komora je pokazala odgovarajuće povećanje veličine tokom trudnoće i smanjenje veličine nakon porođaja.

Naučnici su došli do zaključka da se mozak smanjuje u veličini tokom trudnoće i povećava se nakon porođaja. Promene prate dosledan vremenski tok kod svake žene.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Mozak #trudnoći #smanjuje

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja