NaslovnaLjUBAV I PSIHOLOGIJATest prave ljubavi: Pet znakova da ste sa osobom koja bi mogla...

Test prave ljubavi: Pet znakova da ste sa osobom koja bi mogla biti partner za budućnost

Partneri ne moraju gledati na svet na potpuno isti način niti imati identična uverenja da bi imali zdravu vezu, ali njihove osnovne vrednosti, koncepti i stvari koje odražavaju ono što je pojedincu najvažnije moraju biti kompatibilni kako bi veza dugoročno funkcionisala

Kada počnemo da izlazimo s nekim novim, osećanja koja nas preplavljuju dok se bolje upoznajemo mogu biti neverovatno uzbudljiva. Sledeća faza veze može biti jednako zanosna, ali i zbunjujuća. Da li je vreme za građenje dubljeg odnosa zasnovanog na poverenju i iskrenoj ljubavi? Da li je sa nama odgovarajući partner koji bi to mogao ostati i dalje u budućnosti?

Iako bi trebalo da dođe samo od sebe, nije lako verovati da je partner savršen za nas

Čak i kada postoji iskrena ljubav, sasvim je razumljivo imati određene nedoumice, preispitivanja, brige o budućnosti, posebno ako je veza ozbiljna. Pravila niti garancija nema, a niko od nas nije imun na razmišljanja i pitanja poput:

da li je ova osoba „ona prava“?
jesam li pronašao/la „pravog“ partnera?
da li partner nešto krije iako postoji odnos poverenja?
da li je prema meni u potpunosti iskren/a?

Iako ova pitanja mogu biti pomalo uznemirujuća, sasvim su normalna. Naročito ako ste već iskusili gubitak u prethodnoj vezi koji vam je poljuljao samopouzdanje, rastužio vas ili učinio nesrećnim jer se vaša očekivanja nisu ispunila, nametaće se sama od sebe.

Evo pet pokazatelja koji mogu doprineti proceni da li ste sa osobom koja bi mogla biti partner za život.

1. Partner i vi delite komplementarne vrednosti

Partneri ne moraju gledati na svet na potpuno isti način, niti imati identična uverenja da bi imali zdravu vezu. Ali, njihove osnovne vrednosti, koncepti i stvari koje odražavaju ono što je pojedincu najvažnije moraju biti kompatibilni kako bi veza dugoročno funkcionisala.

Jedan od najjasnijih primera kako vrednosti diktiraju da li ste pronašli pravog partnera, jesu gledišta na zasnivanje porodice. Ako se partneri ne slažu oko toga da li žele decu, verovatno nisu dobar spoj. Ostale vrednosti koje često moraju biti usklađene između dvoje ljudi su, na primer, gde će gde živeti, kako upravljati finansijama, stavovi o privatnosti i o psihofizičkom zdravlju.

Pre svega, parovi treba da razumeju da je njihova veza kao i oni sami kao pojedinci dinamičan proces u razvoju. Ko ste bili kada ste se prvi put spojili i ko ćete biti za 10 godina, ponekad je neuporedivo. Vrednosti su veoma lične i mogu se menjati tokom vremena. Način na koji komunicirate i ostajete u skladu sa mnogim životnim promenama, ključan je za dugotrajan mir i prosperitet. Dobro je češće razgovarati s partnerom o vrednostima kako biste se uverili da su kompatibilne i da su potrebe oba partnera saslušane i poštovane.

2. Rešavate konflikte s poštovanjem i konstruktivno, partner nije neko ko odgovara inatom

Konflikti u vezi nisu nužno znak da veza ima nepremostive probleme. Umesto toga, način na koji pristupate konfliktu važan je pokazatelj da li će vaša veza izdržati test vremena. Parovi koji uživaju u dugotrajnim, zdravim vezama mogu imati čak i velike nesuglasice, ali bez uvreda, omalovažavanja, vređanja i preterane kritike. Umeju da se izvine se kada je potrebno i pronalaze načine da reše problem. Ponovo se povežu i krenu dalje.

Ako se u vezi osećate sigurno, poštovano i voljeno čak i nakon rešenog konflikta ili problema, verovatno ste pronašli dobrog partnera.

3. Partner vas prihvata takve kakvi ste, kao i vi njega

Ako ste s pravim partnerom, ne morate se menjati da bi vas voleo. Nemojte ni vi zahtevati od njega da se promeni.

To ne znači da se nijedno od vas nikada neće promeniti ili da nikada nećete raditi stvari koje se drugoj osobi ne dopadaju. Ali, kada ste s pravom osobom, vaša veza je prostor koji će vas prirodno inspirisati da učite i rastete. To će vam pomoći da postanete autentičnije verzije sebe kako vreme prolazi. I vaša zajednica će imati novi kvalitet.

4. Istinski se radujete vremenu koje provodite zajedno

Posvećivanje ozbiljnoj, dugoročnoj vezi s nekim, bilo da je to kroz brak ili neki drugi oblik zajednice znači da ćete provoditi mnogo vremena zajedno. Ako je vaš partner pravi za vas, to je nešto čemu ćete se radovati i težiti da što više kvalitetnog vremena budete sa njim. Želećete da sa partnerom provodite i više vremena jer vas to ispunjava duhovno, ili pokreće telesnu strast.

Međutim, ako je reč o osobi koja je adekvatna za planove u budućnosti, i dalje ćete moći da uživate u svojoj nezavisnosti. Bićete i svoji, i celoviti u zajedništvu.

5. Možete zamisliti život sa njom/njim

Kada možete da vidite svog partnera kao pravog timskog igrača – osobu koja će vas podržavati i pomagati vam da pregurate uspone i padove, možete se osećati sigurnije u to da ste pronašli pravu osobu. Za razliku od prolazne avanture ili zaluđenosti, prava osoba za vas je neko ko drži vašu pažnju, ali ima i stvarnu snagu da ostane u vašem životu. Ako vam je lako da zamislite kako bi izgledalo stariti zajedno, velike su šanse da ste pronašli nekoga s kim je to zaista moguće.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Test #prave #ljubavi #Pet #znakova #ste #osobom #koja #mogla #biti #partner #budućnost

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja