NaslovnaRAZONODAZanimljivosti o Najuzvišenijoj Republici San Marino

Zanimljivosti o Najuzvišenijoj Republici San Marino

San Marino, poznat i kao Najuzvišenija Republika San Marino, je mala republika koja se nalazi na Apeninskom poluostrvu, potpuno okružena Italijom. Sa površinom od 61 km² i populacijom od 34.450 stanovnika (prema podacima iz 2013), peta je najmanja država na svetu.

Istorija San Marina

San Marino se smatra jednom od najstarijih država na svetu, osnovanom još 301. godine na današnji dan. Iako su tada bili deo Rimskog carstva, ta godina se i dalje uzima kao početak državnosti San Marina. Država se ponosi svojim suverenitetom i ustavom, koji se smatra najstarijim na svetu.

Profimedia

 

Zvanični ustav San Marina donet je 8. oktobra 1600. godine. Prva međunarodna sila koja je priznala nezavisnost ove male države bila je Napoleonova Francuska 1797. godine, a na Kongresu u Beču 1815. godine, priznanje su dale i ostale evropske sile. Iako je suverena, država je od 19. veka u potpunosti zavisna od Italije.

Tokom italijanskog ujedinjenja 1860. godine, Đuzepe Garibaldi je našao utočište u San Marinu, gde je dobio neophodnu pomoć da dovrši svoju kampanju. Garibaldi je obećao da će San Marino ostati nezavisna i suverena država, što je ispunjeno.

Profimedia

 

Tri tornja San Marina

Glavni grad San Marina krase tri tornja, izgrađena na tri vrha planina. Najstariji, Guaita, izgrađen je u 11. veku, dok su Cesta i Montale nastali u 13. i 14. veku. Ovi tornjevi su simboli republike i krase svaku razglednicu. Na državnoj zastavi, tri tornja su predstavljena uz natpis „Libertas“, što znači sloboda.

Profimedia

 

Zanimljivosti o San Marinu

    Iako je grad San Marino prestonica republike, najveći grad je Dogana.

    Od 1923. do 1943. godine, San Marino je bio pod upravom Fašističke partije.

    Tokom Drugog svetskog rata, San Marino je bio neutralan, ali ga je Nemačka okupirala pred kraj rata. Saveznici su oslobodili državu u bitci kod San Marina.

    Američki predsednik Abraham Linkoln dobio je titulu počasnog građanina San Marina.

    San Marino je član Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali nije član Evropske unije.

    Država ima jednu od najmanjih vojnih snaga na svetu, koja obavlja patrole duž granica, dok je odbrana države odgovornost italijanskih snaga.

    Zvanični jezici su italijanski i romanjski (lokalni dijalekt), a valuta koja se koristi je evro.

    Stanovnici se uglavnom bave turizmom, bankarstvom, kao i proizvodnjom i izvozom keramike.

    Nacionalna poslastica, „Torta tri planine“ ili „Torta tri kule“ (Torta Tre Monti), je slojeviti kolač od oblandi i čokolade, inspirisan čuvenim kulama San Marina.

    Velika nagrada San Marina u Formuli 1, koja se održava u Imoli (Italija), stavila je San Marino na sportsku mapu sveta. Zbog pravila da svaka država može organizovati samo jednu trku godišnje, Italija je domaćinstvo ove trke „pozajmila“ San Marinu, što je ovoj maloj republici donelo značajnu promociju i zaradu.

Profimedia

 

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Zanimljivosti #Najuzvišenijoj #Republici #San #Marino

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja