NaslovnaRAZONODABajazit na usluzi turistima

Bajazit na usluzi turistima

Ovog leta u izvođenju članova amaterskog pozorišta „Žanka Stokić” iz Velikog Gradišta i turističkih vodiča – interpretatora kulturne baštine, u drevnoj Ramskoj tvrđavi održava se neobičan i za Srbiju jedinstven susret s posetiocima. Jednom nedeljno gosti tvrđave upoznaju se s nasleđem Rama i na maštovit način otkrivaju zanimljivosti, priče i legende po kojima je ovaj kulturno-istorijski lokalitet poznat.


Kostime je dizajnirala Danijela Jovanović

U evropskim zemljama pa i u regionu ovaj vid prezentacije turističkih sadržaja turistima nije nepoznat. Reč je o takozvanoj storytelling šetnji – u konkretnom slučaju posetioce na više tačaka dočekuju interpretatori baštine. Oni su kostimirani u stanovnike Rama, ali i likove iz priča i legendi koji ih vode kroz tajanstvenu istoriju ovog srednjevekovnog grada. Svakim korakom posetioci menjaju epohe, šetaju kroz vekove, upoznaju mlađe i starije junake koji imaju različite dileme – vojne, ljubavne, duhovne, neobične, životne i koji pričaju priču, ali se i savetuju s turistima kako bi doneli ispravnu odluku.


Oživljavanje prošlosti na Ramu

Ramski košavski vremeplov

Priča oživljava stvarne istorijske likove, a ne znamo gde i kako će se priča završiti, jer hiljadu ljudi ima hiljadu ćudi. I svaki posetilac nalazi rešenje dileme iz svog životnog iskustva, tako da od grupe zavisi na koji način će doživeti Ram – kao vojno utvrđenje, ljubavno gnezdo, prijateljsku kuću, mesto intriga, tajnovitih i neobičnih događaja. Da li će to biti bajkovito mesto s najlepšim zalaskom sunca ili mesto velikog stradanja? Sve ovo Ram je u nekom delu svog života bio tokom više od dve hiljade godina duge istorije – kaže jedan od interpretatora Nenad Mihajlović Goja, glumac i član ansambla „Žanka Stokić”, inače profesor istorije.


Nenad Mihajlović u ulozi Vuka Karadžića, Nenad Radević kao Legionar, Igor Mišurović igra zapovednika Gajusa, Bogdan Milić sultana Bajazita, a Ilija Jacanović je baron Loprešti 

Poznavanje prošlosti pomoglo mu je da napiše tekst, a glumačko iskustvo da postavi scenu za „igranje” pred publikom u Ramu. Jedinstvene kostime dizajnirala je Danijela Jovanović. Cela priprema postavljanja ovakvog scenskog nastupa trajala je oko godinu dana.

Tekst koji koji igramo u Ramskoj tvrđavi napisao sam pre više godine, ali igrom slučaja umesto u pozorištu igra se na Ramskoj tvrđavi pred posetiocima najviše zahvaljujući nevladinoj organizaciju „EU za kulturno nasleđe”. Ovo izvođenje koje traje 45 minuta nazvali smo „Ramski košavski vremeplov” – kaže Mihajlović.

Pored Mihajlovića u ulozi Vuka Karadžića, učestvuju i Nenad Radević kao Legionar, Igor Mišurović igra zapovednika Gajusa, Bogdan Milić sultana Bajazita Drugog, a Ilija Jacanović je baron Loprešti.

„Premijera” je, nastavlja naš sagovornik, bila pre dva meseca i od tada svake sedmice, a obično nedeljom, ponekad zbog interesovanja i češće, u stalnim terminima družimo se s publikom.

– Posle predstave nastavljamo razgovor s turistima, slikamo se, pričamo, pravimo selfije, očigledno da je publika zadovoljna jer na lak i jednostavan način u razgovoru „uživo” sa istorijskim ličnostima mnogo toga sazna i nauči– kaže Mihajlović, koji interpretira lik Vuka Karadžića.

U glavnim ulogama su petorica oživljenih istorijski likova. Tu je rimski vojnik legionar, zapovednik logora Lederata Gajus Licinus Rufin, Bajazit Drugi, koji je gradio tvrđavu, austrijski baron Loprešti, koji je sa svoja dvadeset tri vojnika vodio bitku s Turcima da omogući srpskim izbeglicama prelaz preko Dunavca i Vuk Karadžić, koji je u Ramu dve godine radio kao carinik po naredbi Karađorđevoj.

Dok rimski zapovednik Gajus upoznaje posetioce o borbama sa Hunima u starom veku, Vuk priča o susretu s Protom Matejom, koji je odavde krenuo za Rusiju u diplomatsku misiju, prepričava priče seljaka toga doba o vampirima i zmajevima koji izleću iz Dunava, ali i o ustaniku Milenku Stojkoviću, koji je od Turaka preoteo harem na Adi Čibukliji.


Posetioce na više tačaka dočekuju oživljeni istorijski likovi

Predstava za đake na ekskurziji

Dug period, dve hiljade godine, mnogo anegdota, legendi i istorijskih događaja.

Ovu neobičnu glumačku ekipu kreativnih vodiča uskoro očekuje s početkom školske godine još jedan izazov. Septembar je mesec ekskurzija, a Ramsku tvrđavu već mnogi vide kao nezaobilazno mesto na Dunavu koje učenici treba da posete. Vodiči, interpretatori, glumci ili kao god ih nazvali poručuju da će dati sve od sebe da to bude najinteresantniji čas iz istorije.

Četvrt veka glume

Pozorište „Žanka Stokić” postoji četvrt veka, osnovano je 1999, a dobilo je ime po našoj čuvenoj glumici rođenoj u Gradištu. Ima tri scene, vrlo aktivnu dečju, omladinsku i veliku scenu, a ansambl ima ukupno šezdesetak ljudi. Na velikoj sceni trenutno su na repertoaru tri predstave: „Sumnjivo lice”, „Siroti mali hrčki” i „Virus” Siniše Kovačevića.


Mnogo pitanja za Bajazita, koji je gradio tvrđavu

Nasleđe na drugačiji način

Ovakav vid promocije do sada je viđen samo u Istri (po projektu nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) turistička organizacija Velikog Gradišta dobila je mentorke iz Hrvatske – Manuelu Hrvatin i Ivu Silu, koje su postavile koncept promocije po ugledu na iskustva iz Istre).

U turističkoj organizaciji Veliko Gradište, koja upravlja Ramskom tvrđavom, kažu da su se trudili da interpretacijska šetnja odgovori međunarodnim standardima i ističu da je ovaj koncept pripovedanja nasleđa u potpunosti promenio doživljaj naše srednjovekovne dunavske lepotice.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Bajazit #usluzi #turistima

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja