NaslovnaRAZONODAIznenađenje- Ovo su godine u kojima raste libido

Iznenađenje- Ovo su godine u kojima raste libido

Postoji previše stigmi oko libida, posebno u odnosu na godine. Libido je nečija seksualna želja, a muškarci se obično smatraju da imaju veći libido od žena. Ali, kao i mnoge druge stigme ni ova premisa nije uvek tačna. U stvari, žene mogu iskusiti veoma snažan porast svog seksualnog nagona, a o tome se nažalost ne govori dovoljno.

Dok će muška seksualna želja dostići vrhunac u ranim dvadesetim godinama zbog povećanog nivoa testosterona, žena će zapravo iskusiti život u libidu malo kasnije. A to ne znači samo povećanje seksualnog nagona, već i pojačane seksualne fantazije i misli o seksu. Pa zašto je to tako? Postoji li nauka koja bi objasnila ovo povećanje libida kasnije u životu? 

Prvo, važno je napomenuti da je libido prilično složen i da je teško odrediti tačnu starost u kojoj žene doživljavaju veći seksualni nagon.

„To može zavisiti od svih vrsta stvari, uključujući mentalno zdravlje i stres, kao i fiziološke promene u telu kao što su promene u hormonima”, kaže Adrijen Ton.

Međutim, stručnjaci generalno kažu da bi se povećana želja lako mogla desiti kada žene dođu u svoje 30-te i 40-te – a reproduktivni ciklus često ima veze s tim.

„Za žene libido bi se mogao povećati u tridesetim godinama kao deo reproduktivnog ciklusa. Kao odgovor na opadanje plodnosti što dolazi sa godinama, posebno u tridesetim, neki pretpostavljaju da telo povećava libido kao pokušaj da poveća šanse za začeće i trudnoću. Takođe je važno napomenuti da, iako se libido može porasti to takođe može da varira u zavisnosti od vremena mesečnog menstrualnog ciklusa”, dodaje Ton.

Jedna studija pokušala je da utvrdi da li je to tačno, istražujući da li žene doživljavaju „seksualni vrhunac” u svojim ranim tridesetim. Pregled studije je otkrio da su žene između 30 i 34 godine opisale sebe kao pohotnije, zavodljivije i seksualno aktivnije, a istraživači su zaključili da je vrhunac namenjen povećanju reproduktivnih napora u telu. Još jedna novija studija sa Univerziteta Teksas u Ostinu zaključila je da su žene između 27 i 45 godina iskusile pojačan seksualni nagon kao odgovor na smanjenje plodnosti. Ovo uključuje česte seksualne fantazije, misli o seksu i možda veću otvorenost za povremeni seks.

Iako reproduktivni ciklus i promena hormona mogu igrati značajnu ulogu u promeni libida, sloboda koju starost i pravilno seksualno obrazovanje mogu doneti takođe mogu pomoći u povećanju ženskog seksualnog nagona.

„Kako starimo, prikupljamo iskustva, a sa iskustvima dolaze nove informacije, a nove informacije mogu doneti slobodu”, kaže dr Sofija Marfi koja smatra da pristup informacijama i više napora da se destigmatizuju seksualni razgovori utiču na da o svemu učimo i znamo više.

Pošto seksualno ponašanje postaje sve više javna tema, dr Marfi veruje da će stigma oko seksa početi da bledi, pomažući drugima da se osećaju opušteno i bezbedno da otvoreno razgovaraju o svom seksualnom zdravlju i potrebama. Oslobođena napetost bi čak mogla biti deo onoga što pomaže ženama da donesu dublji osećaj zadovoljstva.

„Ljudima je dozvoljeno da gledaju na sebe drugačije”, kaže dr Marfi, prenosi Healthy objašnjavajući da je ljudima dozvoljeno — i daju sebi dozvolu — da traže zadovoljstvo i istražuju ono što zaista žele.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Iznenađenje #Ovo #godine #kojima #raste #libido

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja