NaslovnaLjUBAV I PSIHOLOGIJAKako da prihvatimo i zavolimo sporiji način života u brzim vremenima

Kako da prihvatimo i zavolimo sporiji način života u brzim vremenima

Sreću možemo da doživimo u svakodnevnom životu i pored brojnih obaveza, samo ako naučimo kako da usporimo

Koliko smo puta sebi rekli da ćemo otići na zasluženi odmor ili da ćemo završiti čitanje knjiga, početi sa vežbanjem – samo kada u ovim brzim vremenima nađemo malo mesta i za sebe. Ovakve misli indirektno ukazuju na problem: prezaposleni smo da bismo usvojili sporiji način života i u njemu uživali. Neprekidno dobre stvari ostavljamo za budućnost, misleći da će život kasnije biti lakši i sporiji. Nažalost, usporavanje u životu ne dešava se slučajno.

Značaj usporavanja

Život brzo prolaziti svojim tempom, a mi konstantno nastojimo da se uskladimo s njegovim ritmom. Ako ne obratimo pažnju, ceo život proći će nam u jurnjavi s jedne stvari na drugu, u stalnom vrtlogu haosa. A ako to sebi dozvolimo, propustićemo neke od najboljih delova ili trenutaka života. Da ne bismo upali u tu zamku, treba da naučimo kako da usporimo i da shvatimo koliko je to važno za naše opšte zdravlje, produktivnost i odnose.

Fokusirajte se na važne aspekte života

Kada živite haotičnim životom i vaš um nikada ne prestaje da radi, izgubićete iz vida stvari i ljude koji su vam važni. Usporavanje vam omogućava taj slobodan mentalni prostor kako biste pravilno postavili svoje prioritete i pridržavali ih se.

Održavajte opšte zdravlje

Kada preterujete u životu u smislu zaposlenosti, to će dovesti do hroničnog stresa što će narušiti vaše mentalno i fizičko blagostanje. Vremenom ćete imati više šansi da dobijete bolest užurbanosti, oblik anksioznosti koji je izazvan vašim stalnim naporom da ubacite još jednu stvar u svoje već prepune rasporede.

Budite produktivniji

Kada žurite s jednog zadatka na drugi bez usporavanja, veća je verovatnoća da napravite greške i da onda morate da se vraćate tamo-amo da biste ponovo radili stvari koje su i prvi put mogle da se urade ispravno. Kada usporite, oslobađate svoj mentalni prostor sa gomilom kreativnosti koja teče kako biste aktivirali svoju najbolju energiju i mentalni fokus usmerili na svoj rad.

Kako usporiti

Nije lako da naučimo kako da usporimo, jer to zahteva dosta discipline. Međutim, kada prestanemo da osećamo stalnu preopterećenost, počinjemo da shvatamo da je život vredan. Moramo da izaberemo drugačiji put od ostatka sveta, što može da znači da počinjemo da živimo iznova. Motivacioni savetnik Roshan Mansukhani podelio je sa HelathShots nekoliko saveta o tome kako možemo da naučimo umetnost usporavanja.

1. Prestanite da radite više stvari istovremeno

Deo razloga zašto ne uspevamo da usporimo jeste taj što svoju ograničenu pažnju delimo na milione stvari odjednom. Mislimo da je multitasking jedini način za obavljanje svakodnevnih zadataka. Ali u stvarnosti, to samo dovodi do osećaja preopterećenosti i stresa. Radite samo jednu po jednu stvar. Usmerite svoju pažnju i energiju na jedan zadatak i dajte sve od sebe da ga završite. Ne samo da ćete naučiti da usporite, već ćete i bolje obavljati poslove u ličnom ili profesionalnom životu.

2. Budite prisutni

To je upravo ono kako i zvuči: samo budite prisutni gde god da ste. Vežbajte svesno življenje. Naravno, uvek je lakše reći nego učiniti. U našem svakodnevnom životu, toliko aspekata se takmiči za našu pažnju da je gotovo nemoguće da se fokusiramo na ono što upravo je ispred nas. Da biste napredovali u umetnosti svesnosti, radite vežbe dubokog disanja ili meditaciju da biste smirili svoj kolebljiv um. Identifikujte svoje misaone obrasce i odvojite se od svega što vas ometa da biste bili prisutni.

3. Sklonite telefon

Većina nas zavisna je od svojih telefona. Neprestano treperenje ekrana mobilnih telefona i stalno proveravanje vesti, društvenih medija, tekstova, imejlova i obaveštenja o aplikacijama ometaju nas i čine da smo uvek u žurbi. Naučite da sklonite telefon i ne dozvolite mu da upravlja vašim životom. Ne dozvolite svom telefonu moć da vam oduzme mir, pažnju i vreme. Morate postaviti granice kada je reč o korišćenja telefona, a ne obrnuto.

Trebalo bi da izbrišete beskorisne aplikacije sa svog telefona, kao što su društveni mediji, i da isključite sva obaveštenja ostavljajući samo ona važna. U svom domu možete da napravite zone bez telefona kako biste mogli da usporite i uživate u vremenu sa porodicom bez ometanja.

4. Fokusirajte se na ljude oko sebe

Kada pokušavamo da ostvarimo veće snove u životu, guramo po strani članove porodice i prijatelje koji su nam važni. Kao rezultat toga, propuštamo naše važne odnose. Moramo da usporimo i izdvojimo vreme da provedemo kvalitetno vreme sa našim najmilijima. Dublje veze nam pomažu da postanemo smireniji i u harmoniji sa životom.

5. Ograničite brzinu

Možda zvuči smešno, ali možete naučiti da usporite tako što ćete bukvalno usporiti vožnju svog automobila. Prestanite da vozite brzo i naterajte sebe da vozite dozvoljenu brzinu. Usporavanje u osnovnim aktivnostima pomoći će da pređete na sporiji život generalno. Nešto tako jednostavno kao što je spora vožnja pomoći će vam da doživite sporost na fizičkom, ali i na mentalnom i emocionalnom nivou.

6. Prihvatite svoje slabosti

Ponekad na sebe preuzimamo previše tereta misleći da je naš zadatak da spasimo svet. Čak i prihvatamo neke stvari koje nas uopšte ne interesuju, brinući da će se svet raspasti ako se ne pojavimo. Pritisnite pauzu i zapamtite da će svet nastaviti da se kreće čak i ako niste svuda prisutni. Ne žurite, i umesto da radite nešto što vas ne zanima – odspavajte. Prihvatanje činjenice da ne možemo sve da radimo, ostavlja nam prostor za odmor koji je potreban.

7. Odvojite vreme za zabavu

Kako starimo, često zaboravljamo kako da se zabavimo i opustimo. Čak se osećamo krivim misleći da je to neka vrsta luksuza koji ne možemo sebi da priuštimo. Ali, trebalo bi da se potrudimo da usporimo i uživamo u malim trenucima koji nam pomažu da napunimo baterije. Čak i ako je to nešto tako jednostavno kao što je smeh i povezivanje sa našim voljenima, ovi trenuci unose preko potrebnu radost u naše užurbane živote.

Ma šta da vam se čini zabavnim, setite se šta ste radili kao dete i odvojite vreme za to.

8. Prihvatite tišinu

Ne ide baš svima da vreme provide u miru i tišini. U svetu punom buke i nereda, gubimo dodir sa samim sobom. Pokušajte da ne puštajte podkaste, muziku ili radio i – samo ćutite. Vremenom će vas obuzeti osećaj smirenosti i to će vam postati prirodno i prijatno. Mnogo će vam značiti da u svom užurbanom svetu odvojite malo dragocenog vremena i uživate u trenucima mira i tišine.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Kako #prihvatimo #zavolimo #sporiji #način #života #brzim #vremenima

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja