NaslovnaRAZONODAKako je nastao Grad anđela

Kako je nastao Grad anđela

Na današnji dan, 4. septembra 1781. godine, španski doseljenici su osnovali naselje pod nazivom „Grad naše gospe kraljice anđela“ (El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles). Danas ga poznajemo kao Los Anđeles, jedan od najpoznatijih i najvećih gradova u Sjedinjenim Američkim Državama.

Osnivanje i istorijski kontekst

Grad su osnovala 44 doseljenika, poznata kao „los panoblenos“ (Los Pobladores), koji su se sastojali od španskih i mešovitih doseljenika, uključujući Meksikance, Indijance i Afroamerikance. Time je od samog početka bio multikulturan i etnički raznovrstan, što je i danas jedna od njegovih glavnih karakteristika.

Prvobitno naselje bilo je deo španske teritorije u Kaliforniji i bilo je osmišljeno kao deo šire mreže misija, presidija i malih gradova (pueblosi) koje su Španci uspostavili radi širenja svog uticaja na Zapadnoj obali Severne Amerike. Grad je bio pod španskom kontrolom sve do 1821. godine, kada je Meksiko stekao nezavisnost, a Los Anđeles je postao deo nove meksičke države. Nakon američko-meksičkog rata (1846–1848), grad je prešao pod kontrolu Sjedinjenih Američkih Država.

Profimedia

 

Los Anđeles danas

Danas je Los Anđeles drugi po veličini grad u Sjedinjenim Američkim Državama, sa populacijom koja premašuje četiri miliona ljudi. Grad je globalno poznat kao centar filmske i televizijske industrije, sa čuvenom četvrti Holivud koja dominira svetskom zabavom. Međutim, Los Anđeles je takođe značajan i kao kulturno, ekonomsko i tehnološko središte, sa jednom od najvećih luka u SAD, nizom muzeja, galerija i univerziteta svetskog ranga.

Profimedia

 

Zanimljivosti o Los Anđelesu

Raznolikost stanovništva: Los Anđeles je jedan od najraznovrsnijih gradova na svetu, sa preko 200 različitih jezika koji se govore u okviru grada. Latinoamerikanci čine najveću etničku grupu, a slede ih belci, Azijci i Afroamerikanci.

Grad u pokretu: Sa preko 11 miliona vozila registrovanih u okviru okruga Los Anđeles, grad je poznat i po svojim saobraćajnim gužvama i opsežnoj mreži auto-puteva.

Profimedia

 

Prirodne lepote: Iako je poznat kao urbana džungla, Los Anđeles je okružen prirodnim lepotama, uključujući planine San Gabrijel, plaže Pacifičke obale i brojne parkove i rezervate.

Klimatske karakteristike: Los Anđeles ima blagu mediteransku klimu, sa sunčanim i toplim danima tokom većeg dela godine, što ga čini idealnim mestom za razne aktivnosti na otvorenom.

Profimedia

 

Los Anđeles je grad koji simbolizuje američki san i koji nastavlja da privlači ljude iz svih delova sveta, nudeći beskrajne mogućnosti i kulturno bogatstvo. Danas, kao i pre više od dva veka, Los Anđeles ostaje važan simbol nade, inovacije i raznolikosti.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Kako #nastao #Grad #anđela

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja