NaslovnaRAZONODANove fotografije Titanika pokazuju velike promene legendarne olupine

Nove fotografije Titanika pokazuju velike promene legendarne olupine

U godinama otkako je Titanik potonuo nakon što je udario u santu leda 1912. godine svet je imao prilike da do detalja vidi kako je on izgledao u apokaliptičnom trenutku kada je završio na dnu Atlantskog okeana. Sada, nove fotografije pokazuju da je izgled dramatično promenjen.

Najnovija ekspedicija RMS Titanik, američke kompanije koja ima pravo na spasavanje olupine, otkrila je da je deo prethodno netaknute ograde oko prednjeg dela gornje palube broda otpao. Deo dugačak ok 25 metara sada leži na morskom dnu, direktno ispod mesta gde je nekada bio.

„Ožalošćeni smo ovim gubitkom i neizbežnim propadanjem broda i ruševinama”, navodi se u saopštenju kompanije u kome se dodaje da će tokom narednih nekoliko nedelja i meseci biti sprovedeno detaljnije ispitivanje stanja Titanika i njegovih promena tokom vremena.

Iako je kolaps Titanika neizbežan, ovi dokazi ukazuju da je neophodno da se sačuva što više od zaborava, prenosi CNN.

Julska ekspedicija, deveta od kada je kompanija prvi put posetila olupinu 1987. godine, uključila je stručnjake za snimanje okeana, okeanografe, naučnike i istoričare koji rade zajedno na snimanju novih slika olupine kako bi se pregledalo njeno stanje, identifikovali artefakti i ugrožena područja i doprineli tekućem napori za očuvanje, prema kompaniji. Snimljeno je više od dva miliona fotografija, a tim je tražio brojne artefakte. Poslednjeg dana ekspedicije, tim je pronašao i fotografisao dva metra visoku bronzanu statuu Dijane, rimske boginje prirode i lova. Statua, koja je nekada bila na vrhu kamina kao središnji deo u salonu prve klase Titanika, otrgnuta je i bačena u polje olupine kada se salon pocepao dok je brod potonuo.

Većina umetničkih dela koja su ukrašavala hodnike i sobe na brodu „napravljena je od organskih materijala, razbila se i nestala” na dnu okeana. Međutim, Dajana „i dalje počiva uspravno. Poput večnih rimskih božanstava, ona je vanvremena – i ponovo je otkrivena zahvaljujući ekspediciji 2024”.

Dok se naučnici utrkuju da sačuvaju ovaj značajan komad istorije, legendarna olupina polako nestaje. 


InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Nove #fotografije #Titanika #pokazuju #velike #promene #legendarne #olupine

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja