NaslovnaLjUBAV I PSIHOLOGIJAŠta je ljubavno bombardovanje - love bombing

Šta je ljubavno bombardovanje – love bombing

Sve veća popularnost ljubavnih rijaliti emisija na televiziji i internetu, često dovodi do stvaranja fantastičnih prikaza ljubavi koji nisu baš realni.

Ponekad se ovaj fenomen može videti i u stvarnom životu, gde se brzina izjave osećanja i prekomerna pažnja mogu pretvoriti u manipulativnu taktiku koja je poznata kao bombardovanje ljubavlju (love bombing).

Freepik

 

Šta je bombardovanje ljubavlju?

Bombardovanje ljubavlju je manipulativna taktika koja se često pojavljuje u ranim fazama veze.

Manipulatori koriste ovu metodu tako što prekomerno izražavaju svoju želju za bliskošću, preplavljuju partnera pažnjom i priorititizuju ih pre nego što ih stvarno upoznaju.

Cilj je stvoriti iluziju ljubavi i pažnje, što može dovesti partnera do toga da spusti gard i počne da veruje manipulatoru, samo da bi kasnije izgubio ovu pažnju.

Profimedia

 

Koji su znakovi?

Prekomerna količina komplimenata, stalna pažnja i želja da se provodi vreme zajedno već u ranim fazama veze mogu biti znakovi da ste u situaciji sa “bombardovanjem ljubavlju”.

Manipulator može učiniti da se osećate izuzetno posebnim kroz obilje poklona i reči afirmacije.

Ako osećate da je vaš partner previše intenzivan pre nego što ste se dovoljno upoznali, to može biti znak da se suočavate sa ovim oblikom manipulacije.

Freepik

 

Kako prepoznati da li ste zaista bombardovani ljubavlju?

Iako početna pažnja može delovati laskavo, važno je biti svestan da se ova taktika koristi da bi se stvorilo lažno osećanje sigurnosti.

Nakon što manipulator oseti da vas je “prikovao” za sebe, početna pažnja često se povlači, što može dovesti do osećaja da ste nešto pogrešno učinili.

Profimedia

 

Kako se ponašati u takvoj situaciji?

Prepoznavanje da se suočavate sa “bombardovanjem ljubavlju” je prvi korak.

Ako osećate nelagodnost zbog količine pažnje koju primate ili ako vam prijatelji kažu da se veza odvija “prebrzo”, možda ste na početku manipulativne taktike.

Postavljanje granica i razumevanje šta se dešava može vam pomoći da se nosite sa situacijom.

Freepik

 

Kako se bombardovanje ljubavlju razlikuje od prave ljubavi?

Prava ljubav se razlikuje od manipulativnih taktika po tome što u zdravim vezama ne postoji potreba za kontrolom partnera ili povlačenjem pažnje kako bi se postiglo nešto.

U ljubavnoj vezi postoji zdrava komunikacija, oba partnera se osećaju sigurno i podržavaju jedno drugo u ličnom rastu, a oba partnera osećaju komfor u održavanju života izvan veze.

Prepoznavanje ovih znakova može vam pomoći da prepoznate kada ste u vezi sa nekim ko koristi manipulativne taktike, kako biste se zaštitili od emocionalnog stresa, piše NY Post.

Pexels

 

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Šta #ljubavno #bombardovanje #love #bombing

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja