NaslovnaRAZONODARentgen otkriva ilegalne migrante na meksičko-američkoj granici

Rentgen otkriva ilegalne migrante na meksičko-američkoj granici

Donald Trump je, ukoliko ponovo postane predsednik, između ostalog, dao nekoliko ključnih obećanja u vezi sa imigracionom politikom. On planira da sprovede jednu od najvećih deportacija u istoriji SAD, s ciljem da svake godine deportuje milione nelegalnih imigranata. Takođe je obećao da će završiti izgradnju zida na granici sa Meksikom i zatvoriti postojeće rupe u tom zidu.

 Ovi sofisticirani uređaji omogućavaju brzu i efikasnu detekciju ilegalnih imigranata koji se kriju u vozilima ili transportnim kontejnerima.

Rentgenski sistemi postavljeni na graničnim prelazima koriste visokoenergetske zrake kako bi otkrili anomalije unutar vozila. Ovi sistemi, slični onima koji se koriste u medicinskoj dijagnostici, mogu da „vide” kroz metalne površine i otkriju prisustvo ljudi u kamionima, prikolicama i drugim vozilima. Rentgenske slike prikazuju gustinu različitih materijala, što omogućava carinskim i graničnim službenicima da brzo identifikuju sumnjive objekte ili skrivene osobe.

Uređaji mogu da skeniraju širok spektar vozila, od automobila do velikih kamiona sa prikolicama. Proces skeniranja traje svega nekoliko minuta, što omogućava efikasan protok saobraćaja na granici, ali i smanjuje mogućnost da se ilegalni imigranti sakriju od vlasti.


Upotreba rentgenskih sistema značajno je doprinela povećanju efikasnosti u otkrivanju ilegalnih prelazaka iz Meksika u SAD. Prema podacima američke Carinske i granične službe (CBP – Customs and Border Protection), godišnje se otkrije na desetine hiljada pokušaja ilegalnog prelaska granice zahvaljujući naprednim tehnologijama, uključujući rentgenske sisteme.

Samo u 2023. godini, CBP je zabeležio više od milion hapšenja na južnoj granici, a značajan deo ovih otkrivenih slučajeva u vezi je sa ljudima sakrivenim u vozilima i kontejnerima. Rentgenski uređaji su presudni u identifikovanju ovih situacija, jer omogućavaju brzo i sigurno pregledanje tereta bez potrebe za fizičkim otvaranjem svakog vozila.


Iako je rentgenska tehnologija revolucionarizovala granične provere, ona nije bez svojih izazova. Prvo, postoje etičke zabrinutosti u vezi sa upotrebom ove tehnologije na ljudima, s obzirom na potencijalne zdravstvene rizike od izlaganja zračenju, iako su nivoi zračenja značajno niži od onih u medicinskoj upotrebi.

Postoji, takođe, stalna potreba za unapređivanjem tehnologije kako bi se izbegle lažne detekcije ili propuštanje pravih pretnji. Migranti, u nastojanju da pređu granicu, postaju sve sofisticiraniji u svojim metodama skrivanja, što zahteva kontinuiranu modernizaciju rentgenskih sistema i drugih tehnologija nadzora.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Rentgen #otkriva #ilegalne #migrante #meksičkoameričkoj #granici

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja