NaslovnaVESTIStručnjak otkriva o čemu se radi i da li je to opasno

Stručnjak otkriva o čemu se radi i da li je to opasno

Ovih dana po površini mirnijih vodenih staništa, poput čukaričkog rukavca, ne plutaju alge, već jedna cvetnica malih dimenzija, koja se zove sočivica i nije opasna, već je korisna i čisti vodu, rekla je danas redovni profesor za algologiju i mikologiju Gordana Subakov Simić. 

“Sočivica se pojavljuje na kanalima, rukavcima, jezerima, sporotekućim rekama i močvarama u ovo doba godine, pri visokim temperaturama vazduha, pa i vode, kada su veoma niski vodostaji”, navela je ona, govoreći za Tanjug.

Prema njenim rečima, kada je opterećenje vode veoma visoko solima, azota i fosfora, ona će se prenamnožiti i formirati zelene tepihe.

“Upravo to je i slučaj sa čukaričkim rukavcem”, istakla je.

Profosorka je naglasila da se radi o biljci koja nije otrovna, niti je opasna ni po život drugih biljaka, a neke životinje se njome i hrane.

Tanjug/Marko Đoković

 

“Čak se i koristi za prečišćavanje vode i sama prečišćava vodu, tako da će posle ovoga čukarički rukavac biti čistiji nego što jeste”, navodi ona.

Subakov Simić ističe da se takva pojava povremeno događa.

“Možda se u čukaričkom rukavcu se nije dešavalo, ali je to masovna pojava po kanalima i močvarama po Vojvodini i to nije ništa neobično”, naglasila je.

Dodala je da ovakvi uslovi pogoduju njenom razmnožavanju.

“Možda se desi da je vetar nanese na neku od obala ili da je izvuče iz rukavca u reku Savu, što se možda desi, ili ako budu neke obilnije padavine, onda će se naravno poremetiti ovi uslovi koji sada vladaju i možemo očekivati da neće biti više sočevice u tom obimu kao što je sada”, rekla je profesorka.

Napomenula da se to ne bi desilo da nema organskog i neorganskog opterećenja i dodala da je priliv vode u čukarički rukavac jedino iz Topčiderske reke, koja je zagađena.

“Možda ne izgleda lepo, ali nije ništa otrovno, niti opasno”, istakla je Gordana Subakov Simić.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Stručnjak #otkriva #čemu #radi #opasno

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja