NaslovnaRAZONODAŽene naroda Mande iz Malija oslikavaju kuće

Žene naroda Mande iz Malija oslikavaju kuće

Narod Mande, koji naseljava područja zapadne Afrike, ima duboko ukorenjenu kulturu koja datira još iz srednjovekovnih vremena. Narod Mande je jedan od najznačajnijih naroda ovog dela kontinenta, poznat po svom uticaju na istorijske događaje, posebno tokom perioda carstva Mali i Songaj.

Festival Bogo Ja u Sibiju, Mali, predstavlja pravi primer kako drevne tradicije mogu oživeti i postati simbol kulturnog bogatstva jednog naroda. Ovaj festival fokusira se na ulepšavanje kuća od blata, vekovnu praksu žena iz zajednice Mande, koja ponovo dobija na značaju.

Umetnost u službi tradicije

Kulturni centar “Bogo Ja” i “Bougou Saba” pokrenuli su konkurs za slikanje koji je postao centralni deo festivala “Bogo Ja”. Svake godine, tokom jednog meseca, nekoliko stotina žena učestvuje u ukrašavanju više od 400 kuća u selu, koristeći prirodne pigmente i apstraktne šare. Ovo nije samo pitanje estetike – kroz ovaj proces čuva se tradicija, a kuće od blata, koje su često smatrane arhaičnim, dobijaju novi život.

 

 

Žene kao čuvari tradicije

U Mande zajednici, žene su oduvek imale posebnu ulogu u ukrasnoj umetnosti. Njihova kreativnost i posvećenost pretvaraju svakodnevne objekte u umetnička dela. Festival “Bogo” Ja ne samo da ističe njihov umetnički talenat, već i doprinosi ekonomskom osnaživanju žena kroz prikazivanje njihovog rada turistima i posetiocima.

Povratak zemljane arhitekture

Pored umetnosti, festival ima za cilj i promociju zemljane arhitekture, koja je ekološki održiva i pogodna za klimu zapadne Afrike. Festival inspiriše ljude da ponovo otkriju prednosti ovakvog načina gradnje, što uključuje bolju energetsku efikasnost i manji uticaj na životnu sredinu.

 

 

Malijska kultura kroz šare i boje

Rezultat je živopisno selo koje oduzima dah. Šarene linije, geometrijski oblici i apstraktno farbanje kuća čine ovaj festival pravim praznikom za oči. Turisti i ljubitelji umetnosti dolaze da vide ove neverovatne prikaze, što festival čini jednim od najpoznatijih događaja u regionu. Ako ste avanturista i uživate u jedinstvenim kulturnim događajima, Bogo Ja bi trebalo da bude visoko na vašoj listi.

 

 

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Žene #naroda #Mande #Malija #oslikavaju #kuće

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja