NaslovnaRAZONODAOtkriven grob čarobnjaka Merlina

Otkriven grob čarobnjaka Merlina

Kao što to obično biva sa legendama, priča o Merlinu, mističnom savetniku kralja Artura, bila je dugo obavijena velom misterije i fantazije.

Ali sada, nova arheološka otkrića iz Škotske mogu pružiti neverovatne uvide u stvarnost iza ove drevne priče. 

Profimedia

 

Naime, arheolozi su otkrili moguće tragove smrti ovog legendarnog čarobnjaka u Drumelzieru, mestu koje datira iz 6. ili 7. veka.

Ova otkrića imaju mogućnost da značajno promene način na koji posmatramo Merlinovu priču i njen uticaj na istoriju i mitologiju.

Prema srednjovekovnom rukopisu “Vita Merlini Sylvestris” (Merlinov život iz šume), Merlin je bio veran savetnik kralja Artura tokom mračnih vekova. Po verovanju, kasnije je bio zatvoren, ubijen i sahranjen uz reku Tvid.

Međutim, nova arheološka istraživanja u blizini zamka Tinis otkrila su grob koji izgleda kao da pripada periodu u kojem je Merlin navodno živeo.

Profimedia

 

Kako tvrdi Ronan Tulis, vodeći istraživač i direktor firme koja se bavi arheološkim istraživanjima, ova nova arheološka saznanja ne dokazuju da je lokalna priča apsolutno tačna, ali sugerišu da legenda verovatno potiče iz Drumelziera.

Kako on kaže, moguće je da je priča o Merlinu započela kao narodno sećanje koje je tokom vekova obogaćivano i menjano pre nego što je postalo legenda poznata širom sveta u svojoj današnjoj formi.

– Ova otkrića pomažu da umesto veličanstvenog čarobnjaka, Merlina vidimo kao prilično bednog pojedinca sklonog izgovaranju besmislenih zagonetki i zbunjujućih proročanstava, koji je bio zatvoren od strane zaboravljenog vladara i umro strašnom smrću kao žrtva kraljevske intrige – kaže Tulis.

Pexels

 

Ova arheološka otkrića ne samo da pružaju nove uvide u moguće poreklo legende o Merlinu, već i objašnjavaju kako su narodne priče mogle biti oblikovane tokom vekova, menjajući se i razvijajući dok su prelazile iz jedne u drugu kulturu.

Takođe, nude nam priliku da preispitamo način na koji percipiramo mitske figure i možda pronađemo delić stvarne istorije iza najpoznatijih priča, piše NY Post.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Otkriven #grob #čarobnjaka #Merlina

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja