NaslovnaVESTIVišejezičnost u Vojvodini i Srbiji nije statistika

Višejezičnost u Vojvodini i Srbiji nije statistika

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović obišli su danas Osnovnu školu “Petefi Šandor” u Novom Sadu u kojoj deca, pored srpskog, uče i na maternjem mađarskom jeziku.

Ministri su razgovarali sa đacima i njihovim nastavnicima, kao i upravom škole.

Tokom posete, Žigmanov je poručio da višejezičnost u Vojvodini, u Novom Sadu i u Srbiji nije statistika, nisu podaci, već živa praksa u području kulture, obrazovanja, informisanja, saopštilo je ministarstvo.

On je ocenio da se u Srbiji u potpunosti ostvaruje pravo na obrazovanje na jednom od osam jezika nacionalnih manjina.

“Danas smo videli na koji način se ovo pravo ostvaruje kada je u pitanju mađarska zajednica, koja je i najbrojnija od svih nacionalnih manjina i ima najviše dece”, rekao je ministar i dodao, kako je rekao, “da smo tu da kažemo da je to vrednost koja se obezbeđuje Ustavom i zakonima Republike Srbije”.

Ministarka prosvete Đukić Dejanović je poručila da u Srbiji svaki građanin ima pravo na obrazovanje na maternjem jeziku i da to pravo koristi šest odsto naše ukupne učeničke populacije.

“Iz Osnovne škole ‘Petefi Šandor’ nosim najlepše utiske, ne samo zato što učenici ove škole imaju mogućnost da se obrazuju na jeziku svoje nacionalne manjine, već i što atmosfera u školi odiše ozbiljnošću i radošću i što učenici dobijaju od svojih nastavnika i učitelja dobre vaspitne poruke o tome da su tolerancija i različitost bogatstvo”, navela je Đukić Dejanović.

Žigmanov sa predstavnikom OEBS-a: Drastično kršenje prava i težak položaj Srba na KiM

Obilasku škole su, pored dvoje ministara, prisustvovali i državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Aniko Jeras i predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Arpad Fermond.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Višejezičnost #Vojvodini #Srbiji #nije #statistika

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja