NaslovnaLjUBAV I PSIHOLOGIJAŽelja za seksom – načini da povećate libido

Želja za seksom – načini da povećate libido

Vaš libido, želja za seksom, seksualni nagon, može varirati u različitim periodima i situacijama i ta dinamika je normalna, sve dok ne ugrožava vaše zadovoljstvo vezom i seksualnim životom. Ali, ako primećujete da vam je želja za seksom drastično opala i da utiče na vaše samopouzdanje i kvalitet vašeg odnosa, može biti više razloga za to.

Nizak libido je kompleksno pitanje, koje uključuje psihološko stanje, kvalitet veze, zdravstvena stanja – i potrebno je da mu pristupite na holistički način, uzimajući u obzir sve faktore, zdravstene, emocionalne i psihološke.

Želja za seksom – povećajte libido na prirodan način

Želja za seksom i anksioznost

Visok nivo anksioznosti je uobičajena prepreka seksualnom funkcionisanju kod oba pola i može se ticati povećanog nivoa stresa u drugim oblastima života, ali i specifične anksioznosti u vezi sa seksom.

Da biste upravljali anksioznošću, osim razgovora sa terapeutom koji se svakako preporučuje, možete preduzeti i druge korake, kako biste smanjili stres. Angažujte se fizički i više se krećite ili vežbajte, da biste pojačali proizvodnju serotonina, držite se pravilne rutine odlaska na spavanje i buđenja, uključite prakse svesnosti za upravljanje stresom i postizanje smirenosti, posvetite se negovanju bliskosti u nefizičkim aspektima odnosa.

Pitanje emocionalnog angažovanja i kvaliteta odnosa

Želja za seksom se može ugasiti ili potisnuti u drugi plan, ako je prisutno nezadovoljstvo u vezi, iz bilo kojih razloga. Ne možete biti raspoloženi za seks ako imate probleme sa poverenjem i poštovanjem, ako ste ljuti na partnera, osećate se povređeno i ne uspevate da to iskomunicirate, da definišete uzroke nezadovoljstva i zajednički poradite na njima. Međutim, libido prirodno opada i u stabilnoj i zdravoj vezi u kojoj su partneri jedno drugom najveća podrška – mnogi odnosi doživljavaju zatišje u seksualnoj želji i učestalosti odnosa, kad su dugo zajedno.

Pročitajte i ovo: Može li libido da bude previsok i zašto?

Ako se seksualna želja smanjila, a vaša veza je i dalje stabilna i kvalitetna, vredi uložiti malo napora u buđenje romantike i odvajanje malo više vremena za posvećivanje jedno drugom. Planirajte večernje izlaske, praktikujte zajedničke aktivnosti u kojima oboje uživate (van spavaće sobe), održavajte otvorenu komunikaciju i uopšte, nastojte da provedete više kvalitetnog vremena zajedno.

U seksualnu igru takođe uđite planski – zakažite intiman susret, umesto da očekujete da se to spontano dogodi. Pripreme za ono što očekujete mogu biti vrlo psihološki i emocionalno podsticajne, a promišljen pristup neće smanjiti strast, već će joj dati vremena da se razgori. Takođe, promenite nešto u svojoj seksualnoj rutini, usredsredite se na dužu predigru, seksualne igre bez penetracije, pronađite neke fantazije koje jedno drugom možete ispuniti…

Obratite pažnju na ishranu

Metabolički sindrom i kardiovaskularne smetnje mogu uticati na nivio libida, kao i zdravstvena stanja poput policističnih jajnika, koje narušava hormonsku ravnotežu i libido. Vaše ukupno zdravlje kao i seksualna želja mogu imati koristi od pažljivog izbora namirnica koje promovišu dobru cirkulaciju i zdravlje srca i izbegavanja hrane koja može smanjiti libido.

Usredsredite se na ishranu bogatu povrćem, sa malo šećera i visokim sadržajem nemasnih proteina, kako biste održali optimalnu cirkulaciju i smanjili efekte zdravstvenih stanja na libido.

Seksualna želja i biljni lekovi

Narodna medicina, čajevi, tinkture i praškovi, mogu vam pomoći da podignete seksualno raspoloženje i osetljivost. Ako verujete u holistički pristup zdravlju, onda vam je blisko korišćenje biljnih proizvoda i oslanjanje na bogatstvo prirode.

Isprobajte tinkturu od tribulusa, ili Babinog zuba, jednogodišnje zeljaste biljke za koju tradicionalna indijska i kineska medicina veruje da neguje polno tkivo, podiže nivo testosterona (koji je i kod žena bitan kada je seksualna želja u pitanju) i korisna je kod urogenitalnih smetnji.

Tu je i maka, peruansko korenasto povrće, koje se najčešće nalazi u obliku praha, za koje se veruje da reguliše nivo hormona i podiže energiju, snagu, raspoloženje i libido.

Ginko biloba, mandarinsko drvo, koristi se za bolju cirkulaciju i ima brojne prednosti za zdravlje mozga i ima snažna antioksidativna svojstva, dok Ginseng ili Ženšen, promoviše adaptogen, koji povećava telesnu otpornost na stres, ima antioksidativno i antikancerogeno dejstvo i sadrži fitoestrogene (biljni sastojci slični estrogenu).

U poslednje vreme, sve je popularnija i ašvangada, poznata i kao indijski Ginseng, koja takođe ima adaptogena svojstva. Ašvangada pomaže da se nosite sa stresom, a ima i antioksidativne, antiinflamatorne i imunomodulatorne osobine. Koristi se za poboljšanje opšteg zdravlja, jačanje imunog sistema, smanjenje stresa i anksioznosti, povećanje energije i poboljšanje kvaliteta sna – što su sve faktori koji su bitno povezani sa nivoom libida.

Prirodni načini za podizanje libida uključuju i redovno vežbanje i održavanje optimalne telesne težine – sve je to plus za vaše ukupno zdravstveno blagostanje i kada napravite male korake na svim nivoima brige o sebi, vaša seksualna želja može se probuditi kao posledica boljeg zdravlja, višeg nivoa energije i veće partnerske bliskosti.

Pročitajte i ovo: Istina o ženskoj seksualnoj želji (libido naspram stresa)

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Želja #seksom #načini #povećate #libido

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja