NaslovnaVESTIJavno zdravlje bogatije za znanja iz statistike i analize podataka

Javno zdravlje bogatije za znanja iz statistike i analize podataka

Vršilac dužnosti direktorke Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović izjavila je danas da je ta institucija, kao metodološka kuća, imala značajnu ulogu u unapređenju e-zdravlja u sistemu zdravstvene zaštite u Srbiji, te da je javno zdravlje sada bogatije za znanja iz oblasti statistike i analize podataka.

Jovanović je, na završnoj konferenciji projekta E-zdravlje, istakla da su evidencija u samoj zdravstvenoj zaštiti prilikom pružanja zdravstvenih usluga i analiza podataka koji se prikupljaju u Batutu bili neki od ciljeva samog projekta.

“Cilj je bio i unapređenje kapaciteta naših kadrova koji su visokoobrazovani, koji su težili nekim novim znanjima”, rekla je ona.

E-zdravlje je trogodišnji projekat koji sprovodi Vlada Srbije uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a s ciljem digitalizacije zdravstvenog sistema u našoj zemlji.

Zadatak projekta jeste obezbeđivanje i unapređenje kvalitativnih podataka, povećanje njihove javne dostupnost i unapređenje upravljanja tim podacima u cilju bolje zdravstvene zaštite.

Vršilac dužnosti direktorke Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” dodaje da ovakvi procesi transformacije vrlo često traju i duže od tri godine.

“Proces zahteva kontinuitet. Institucije sistema uz pomoć Ministarstva zdravlja, Vlade Srbije su tu da sve ove rezultate nastave da primenjuje i u narednom periodu. Smatramo da je kontinuitet preduslov trajanja jedne bolje zdravstvene evidencije”, kazala je Jovanović.

Državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja Ivana Stašević Karličić čestitala je prisutnima na uspešno sprovedenom projektu.

“Ministarstvo zdravlja radi na projektu digitalizacije. Nadamo se da ćemo ovu i narednu godinu završiti uspešno sa zaokruživanjem projekta e-bolovanje i e-karton, koji će značajno doprineti kvalitetu zdravstvene zaštite”, istakla je Stašević Karličić.

Zdravstveni informacioni sistem u  Srbiji je kontinuirano unapređivan u prethodnim godinama, čemu su značajno doprineli donošenje Programa za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu za period 2022–2026. godine, kao i usvojeni prateći akcioni plan. 

Projekat E-zdravlje, koji se od 2021. realizuje uz podršku USAID, sproveo je program podrške u razvoju analitike i vizualizacije zdravstvenih podataka u saradnji sa Vladom Republike Srbije, Ministarstvom zdravlja, Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Institutom za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, Zavodom za javno zdravlje Šabac i drugim partnerima.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Javno #zdravlje #bogatije #znanja #statistike #analize #podataka

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja