NaslovnaVESTIKolike će biti plate zaposlenih u prosveti od 1. januara

Kolike će biti plate zaposlenih u prosveti od 1. januara

Vlada Srbije najavila je da će prosvetni radnice u januaru dobiti povećane plate za 12 odsto, dok će nenastavno osoblje – psiholozi, pedagozi, administrativni radnici, tetkice, domari dobiti povećanje od osam odsto.

Predstavnici reprezentativnih sindikata kažu da sa novim povećanjem opet neće dostići ono što je potpisano Protokolom o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u prosveti, da plata nastavnika početnika bude izjednačena sa prosečnom platom u Srbiji.

A na koliko novca mogu računati prosvetari sa novim povećanjem? Računicu je za Euronews Srbija izvela Mirjana Gašić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. 

Ona kaže da je trenutno početna plata nastavnika u školi 86.670 dinara, a da će sa povećanjem od 12 odsto nastavnik početnik imati oko 97.000 dinara. 

Trenutno je prosečna plata u prosveti (uključen nastavni i nenastavni kadar) 89.000 dinara, a sa januarskim povećanjem biće oko 100.000 dinara.

Na nešto više novca mogu računati nastavnici koji imaju više radnog staža. na osnovicu se dodaju minuli rad koji u oblasti obrazovanja iznosi 0,4 odsto po godini staža. Nastavnik sa 20 godina radnog staža trenutno ima platu oko 93.000 dinara, a sa januarskim povećanjem to će biti oko 104.000 dinara.

Ukoliko ima starešinstvo plata mu se uvećava za dodatnih sedam odsto. Treba napomenuti da se sedam odsto za starešinstvo obračunava na osnovicu plate.

Zašto su prosvetari nezadovoljni: Šta stoji u Protokolu koji su potpisali sa državom?

Nastavni i nenastavni kadar

Predstavnici reprezentativnih sindikata zaposlenih u prosveti imali su sastanak sa premijerom Milošem Vučevićem u Vladi Srbije, 11. septembra. Tada je prvi put jasno rečeno na koliko više novca od januara mogu računati prosvetni radnici, ali i nenastavni kadar u školi. Prethodno je državni vrh izlazio sa podatkom da će to povećanje biti mnogo veće od ostalih zaposlenih u javnom sektoru.

profimedia

 

Nakon sastanka sa sindikatima iz kabineta premijera Vučevića saopšteno je da će Vlada Srbije u narednom periodu težiti izjednačavanju početne plate u prosveti sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji, što je jedan od zahteva sindikata prosvete. 

Vučević je naveo i da je najveći broj zahteva sindikata prosvete, a koji su definisani Protokolom koji je potpisan prošle godine, ispunjen.

Vlada Srbije najavila je uvećanje plate prosvetarima od januara. To znači da će od februaru na račun leći više novca, jer se januarska plata prima u februaru.

Mirjana Gašić iz USPRS kaže da će početna plata zaposlenih u prosveti biti oko 97.000 dinara, što odgovara sadašnjoj prosečnoj plati u Srbiji. 

“Nakon projektovanog povećanja plate svim javnim službama od osam odsto, prosvetnim radnicima 12 odsto, prosečna plata u Srbiji biće malo više od 104.000 dinara u januaru. Opet će razlika između naše početne i prosečne plate biti 7.000 dinara”, navela je Gašić.

Prosečna plata u ostalim službama

Gašić kaže da je danas prosečna plata u javnom sektoru 97.957 dinara, a državnoj upravi 104.426 dinara.

Prosvetni sindikati ispred Vlade Srbije: Vlada da ispuni potpisani Protokol ili organizujemo protest 16. septembra

Vučević sa predstavnicima sindikata prosvete: Vlada predložila povećanje plata zaposlenima u ovoj oblasti od 1. januara

profimedia

 

“Rast naših plata ne može dostići rast drugih plata. Neohodno je da u jednom momentu samo mi imamo povećanje. Recimo da u junu naredne godine dobije 3,6 odsto ili da nam sada povećaju 3,5 posto, a u januaru još 12 odsto. Tada bi mogli da uhvatimo korak sa ostalim zaposlenim u javnom sektoru”, istakla je ona.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Kolike #će #biti #plate #zaposlenih #prosveti #januara

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja