NaslovnaVESTIStručnjaci objašnjavaju koje su prednosti ovog rešenja

Stručnjaci objašnjavaju koje su prednosti ovog rešenja

Beograd je pre nekoliko nedelja dobio novi kružni tok na Novom Beogradu kod Brankovog mosta. Iako su vozači neretko žale na jutarnje i poslepodnevne gužve, ukoliko pitate nadležne i stručnjake, ovo saobraćajno rešenje rasteretilo je gužve na kolovozu. 

Uređenjem Bulevara Mihajla Pupina radi formiranja raskrsnice sa kružnim tokom, Beograd je dobio treći od ukupno pet planiranih kružnih tokova u glavnom gradu.

Šampion u automobilizmu Dragan Ilić kaže za Euronews Srbija da su kružni tokovi za sada najefikasniji način da se rastereti saobraćaj. 

“Pokazalo se da kružni tok ima nekoliko prednosti. Prvo, smanjuje zagađenje, nemate semafor da stojite. Drugo, lako se ulazi u kružni tok. Naravno, treba savladati taj prvi strah od novoga. Lakše se odvija saobraćaj, protok je fantastičan. Kad imate semafor, stanete, pa krenete, pa to je mrcvarenje. Ovako, kad imate protok, ja bih sve ove raskrsnice, gde god može, pretvorio u kružne tokove”, objašnjava Ilić.

Međutim, dodaje i da osim prednosti, kružni tok ima i mane.

Tanjug/Beoinfo

 

“Njegova možda mana jeste kada ima više traka. Sa jednom trakom je bez problema, kada ima više traka, treba više prostora da se napravi. Kod Ušća je bilo prostora da se napravi iz nekoliko traka i iz nekoliko smerova, tako da je za mene ovo sad fantastično”, ističe naš sagvornik. 

Ukazuje i na to da vozači često imaju strah od kružnog toka jer se na početku radio o “nečem nepoznatom”.

Ovako izgleda kružni tok kod TC "Ušće", Šapić: Biće gotov do početka školske godine, zatvaranje Savskog mosta u novembru

Izmene u saobraćaju zbog završetka radova na kružnom toku kod TC "Ušće"

“Kada prođu jendom, dva, tri puta, lako je. Ljudi treba samo malo da se priviknu. Lakše je sa kružnim tokom nego sa semaforom stajati i čekati”, zakjučuje Dragan Ilić.

Osim novih kružnih tokova, na četiri lokacije u Beogradu od danas je uveden sistem za automatsku detekciju prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, gde je dozvoljena brzina ograničena na 50 kilometara na čas. 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Stručnjaci #objašnjavaju #koje #prednosti #ovog #rešenja

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja