NaslovnaVESTIZavršeni protesti prosvetnih radnika u svim većim gradovima u Srbiji

Završeni protesti prosvetnih radnika u svim većim gradovima u Srbiji

Prosvetni radnici organizovali su danas proteste u svim većim gradovima u Srbiji – Novom Sadu, Nišu, Beogradu, Kraljevu, Kragujevcu… Protesti su počeli u 12 sati, a podršku su im dali roditelji i učenici. Prosvetari traže da početka plata nastavnika bude izjednačena sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji, u skladu sa potpisanim Protokolom sa Vladom Srbije iz oktobra prošle godine.

Protest u Beogradu organizovan je u parku Manjež, preko puta Ministarstva prosvete. Učesnici skupa nosili su transparente “Vratimo obraz obrazovanju”, “I mi imamo decu”…

Osim povećanja plate, drugi zahtev prosvetara je da predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika, kojima se traže strože kazne za napade na nastavnike, budu usvojene u Skupštini po hitnom postupku. Sindikati očekuju nastavak pregovora sa predstavnicima Vlade Srbije.

Inače, Vlada Srbije saopštila je da će plate prosvetnih radnika u januaru 2025. godine biti povećane za 12 odsto. Predstavnici četiri reprezentativna sindikata u prosveti kažu da to nije dovoljno da se ispuni ono što je obećano potpisanim Protokolom krajem prošle godine.

Fonet/Marko Dragoslavić

 

Članovi četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika danas su, posle okupljanja u parku Manjež u Beogradu, blokirali Nemanjinu ulicu gde se nalazi Ministarstvo prosvete. Protest su organizovali Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Fonet/Marko Dragoslavić

 

Prosvetari zahtevaju da se do kraja 2024. godine, uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima, izmeni Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, u skladu sa potpisanim Protokolom, kao i da se zaposlenima u obrazovanju isplati novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

Fonet/Marko Dragoslavić

 

U mnogim školama u Srbiji danas nije bilo nastave, a deca su ostala kod kuće. 

Vučević: Pregovori sa predstavnicima sindikata prosvetnih radnika bili teški, država izašla sa konkretnom ponudom

Detaljna računica: Kolike će biti plate zaposlenih u prosveti od 1. januara

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Završeni #protesti #prosvetnih #radnika #svim #većim #gradovima #Srbiji

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja