NaslovnaZDRAVLJEOzempic se prodaje za 20.000 dinara na mrežama

Ozempic se prodaje za 20.000 dinara na mrežama

Lek koji se u apotekama kupuje samo na recept, na platformama dostiže cenu i od 20.000 dinara.

Na platformama na kojima se prodaju i kupuju polovne stvari, ovih dana se u ponudi našao i lek o kojem se u poslednje vreme najviše priča. Cena za 1mg Ozempika (podeljenog u 4 doze) je 20.000 dinara, a u paketu je 1 napunjeni injekcioni pen i 4 igle za jednokratnu upotrebu.

Foto: Printscreen

Kako je prodavac napomenuo, lek je nekorišćen i adekvatno čuvan u frižideru.

Ozempik, Ozempic, kupovina, online Foto: Printscreen

Kod nas, cena Ozempica je skoro 11.000 dinara u apoteci, dok uz lekarski recept uz zdravstveno osiguranje plaćate participaciju samo 50 dinara. Prošle godine se u kontekstu nestašice pričalo o crnom tržištu, a paralelno, sa svih strana krenuli su da upozoravaju na užasne rizike uzimanja tog leka iz neproverenog izvora.

SZO upozorava na lažni Ozempik

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nedavno je upozorila na falsifikovane verzije popularnih lekova za dijabetes i mršavljenje i savetovala ljudima da nabavljaju lek samo preko lekara, a ne na opskurnim sajtovima ili preko društvenih mreža.

Aktivni sastojak Ozempica – semaglutid – pomaže ljudima sa dijabetesom tipa 2 da kontrolišu količinu šećera u krvi, a kako nedeljna injekcija signalizira mozgu da smo siti, prepisuje se i kao efikasan lek za mršavljenje. U međuvremenu istraživanja potvrđuju i druge korisne efekte Ozempika – od pomoći kod hronične bolesti bubrega, pa sve do bolesti zavisnosti. Takva reputacija povećala je potražnju do neslućenih razmera, što je dovelo do nestašice i stvorilo uslove za tržište falsifikovanih lekova.

SZO je saopštila da prati sve veći broj izveštaja o lažnom Ozempiku koji predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje.

„Savetujemo zdravstvenim radnicima, regulatornim organima i javnosti da budu svesni ovih falsifikovanih serija lekova“, rekla je dr Jukiko Nakatani, pomoćnica generalnog direktora SZO za osnovne lekove i zdravstvene proizvode.

SZO je upozorila da neke lažne injekcije možda uopšte ne sadrže semaglutid, ali zato mogu da sadrže druge lekove, kao što je insulin, što dovodi do „nepredvidivih“ efekata. Zapravo, mogu da sadrže bilo šta. „Ovi falsifikovani proizvodi mogu imati štetne posledice po zdravlje ljudi“, saopštila je SZO.

Pravilno čuvanje Ozempika

Međutim, čak i ako ste potpuno sigurni da nije u pitanju falsifikat, upitno je da li je prodavac čuvao lek kako treba.

„Pravilno skladištenje lekova obezbeđuje njegovu efikasnost i bezbednost. Čak i najmanja odstupanja u uslovima skladištenja mogu uticati na stabilnost leka“, kaže dr Dženifer Buržoa, zdravstveni stručnjak SingleCare.

U ovom slučaju, „nove, nekorišćene Ozempic olovke treba da se čuvaju u frižideru na temperaturama od 2°C do 8°C“, kaže dr Buržoa.

Ako se ne drži u frižideru, verovatno će vremenom izgubiti svoju efikasnost, a može izazvati i više neželjenih efekata.

„Kada se upotrebi, Ozempic olovka se može čuvati na sobnoj temperaturi, ili 15 do 30 stepeni Celzijusa, do 56 dana“, kaže dr Buržoa. „Posle ovog perioda, sve preostalo od leka treba baciti, čak i ako se čini da je u redu.“

Samo ako se skladišti kako treba, rok trajanja leka ima smisla. Kod Ozempika je važno obratiti pažnju na isti, jer ne samo da efikasnost opada, već postoji povećan rizik od kontaminacije.

„Vremenom komponente konzervansa u olovci mogu degradirati, čineći ga podložnijim mikrobnoj kontaminaciji. Ovo može dovesti do infekcija ili drugih komplikacija, posebno kada se lek ubrizgava“, napominje dr Buržoa za Parade.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ozempic #prodaje #dinara #mrežama

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja