NaslovnaZDRAVLJE17 uobičajenih simptoma raka - jedan se javlja samo noću

17 uobičajenih simptoma raka – jedan se javlja samo noću

Cancer Research UK objavio je spisak simptoma koji mogu da ukažu na rak, među kojima je i noćno znojenje.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, procenjuje se da je 2022. bilo 20 miliona novih slučajeva raka i 9.7 miliona smrtnih slučajeva prouzrokovanih tom opakom bolešću. Nažalost, samo polovina ljudi s rakom živi deset godina ili duže nakon dijagnoze, što rano otkrivanje čini izuzetno važnim. Zato stručnjaci stalno naglašavaju važnost praćenja znakova i simptoma raka koji se lako mogu prevideti ili pogrešno shvatiti – rano otkrivanje i intervencija daju najbolju priliku za preživljavanje.

Naučnici i doktori iz dobrotvorne organizacije protiv raka, Cancer Research UK, objavili su spisak od 17 simptoma koje je lako prevideti ili pripisati nekom drugom zdravstvenom stanju, a mogu ukazivati na rak.

Onkologija

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS), jedna od dve osobe razviće rak. Najčešće vrste raka su rak dojke, rak pluća, rak prostate i rak debelog creva. Ali, rizik od raka ne preti samo pušačima i osobama koje konzumiraju crveno meso (iako su ti faktori povezani s povećanim rizikom), već se rak može razviti na razne načine i kod zdravih osoba.

Simptome je često lako zanemariti ili priposati nečemu drugom, a jedan koji možemo primetiti samo noću jeste intenzivno znojenje.

Nije jasno zašto neki oblici raka uzrokuju noćno znojenje. Prema stručnjacima, možda se to događa jer telo pokušava da se bori protiv raka ili zbog promena u nivou hormona. Kada rak uzrokuje groznicu, telo može da se preterano znoji kako bi se ohladilo, prenosi Index.hr.

Naravno, noću nam se može desiti da se preznojimo i iz milion drugih razloga, na primer ako smo vežbali pre spavanja, pili neki vruć napitak u krevetu, preterali s alkoholom ili su nam pojačali grejanje. Međutim, ako je znojenje počelo iznenada, može biti jedan od 17 ključnih simptoma raka na koje treba obratiti pažnju, prema Cancer Research UK.

17 uobičajenih simptoma raka

Intenzivno noćno znojenje

Umor

Neobjašnjivo krvarenje ili modrice

Neobjašnjiva bol u bilo kojem delu tela

Neobjašnjiv gubitak težine

Neobično oticanje bilo gde na telu

Novi mladež ili promena na mladežu

Promene na koži ili rana koja se ne zaceljuje

Iskašljavanje krvi

Nedostatak daha

Uporna gorušica ili probavne smetnje

Neobične promene u veličini ili osećaju dojke

Gubitak apetita

Krv u stolici

Neočekivano vaginalno krvarenje

Krv u urinu

Problemi s mokrenjem.

Promene na koži

„Važno je biti svestan bilo kakvih novih ili zabrinjavajućih simptoma. Iako je mala verovatnoća da je reč o raku, važno je razgovarati s lekarom kako bi se sprovele dalje pretrage. Rana dijagnoza znači i lakše lečenje“, naglašava NHS.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#uobičajenih #simptoma #raka #jedan #javlja #samo #noću

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja