NaslovnaRAZONODAOtac ljubavnika princeze Dajane posmrtno optužen za silovanja

Otac ljubavnika princeze Dajane posmrtno optužen za silovanja

Novi skandal potresa Englesku nakon što je otac jednog od najpoznatijih ljubavnika princeze Dajane, posmrtno optužen za silovanje. Prema pisanju Dejli mejla, Mohamed al Fajed, preminuli milijarder i otac Dodija al Fajeda, tragično stradalog zajedno sa princezom Dajanom u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997. godine, navodno je bio umešan u zločine koji su sada, godinu dana nakon njegove smrti, izašli na videlo.

Optužbe su iznete nakon što je pet žena javno progovorilo o traumatičnom iskustvu, kada ih je, navodno, silovao bivši vlasnik robne kuće Herods, Mohamed al Fajed, dok su radile u luksuznoj robnoj kući u Londonu.

„Sećam se da sam osetila njegovo telo na sebi, njegovu težinu. Samo sam ga čula kako pravi zvuke. I… samo sam otišla negde drugde u svojoj glavi. Silovao me je”, ispričala je Rejčel (to joj nije pravo ime) za Bi-Bi-Si, koja je radila kao lični asistent Muhameda al Fajeda u Herodsu 1990-ih.

Jedne noći posle posla, pozvali su je u njegov luksuzni stan, u velikom bloku na Park Lejnu koji gleda na londonski Hajd park. Zgrada je imala obezbeđenje i kancelariju u kojoj su radili zaposleni u Herodsu.

Rejčel kaže da ju je Al Fajed zamolio da sedne na njegov krevet, a zatim stavio ruku na njenu nogu, jasno stavljajući do znanja šta želi…


Bi-BI-Si je čuo svedočenja više od 20 bivših radnica koje su izjavile da ih je seksualno napao milijarder, koji je preminuo prošle godine u 94. godini. Četrnaest od njih je nedavno podnelo građanske tužbe protiv Herodsa za odštetu. Navodi su uzburkali javnost, mada je Al Fajed preminuo još u avgustu 2023. godine, što onemogućava pravosudni proces protiv njega.

Ovaj slučaj ponovo stavlja porodicu Al Fajed u centar pažnje javnosti, decenijama nakon tragične smrti Dodija i princeze Dajane, koja je i dalje tema brojnih teorija zavere i kontroverzi. Mohamed al Fajed je godinama tvrdio da je smrt njegovog sina i princeze deo šire zavere britanske monarhije i tajnih službi, i otvoreno je izražavao nezadovoljstvo načinom na koji je istraga o nesreći vođena.

Tekstovi o skandalu se trenutno nalaze na većini naslovnih strana u Velikoj Britaniji. Pored toga, britanska javnost ponovo preispituje odnos između moći, bogatstva i pravde, s obzirom na to da su optužbe protiv bogatih i uticajnih ličnosti često pod lupom zbog svoje složenosti i potencijalnog pritiska na žrtve da ćute.


(Printscreen)

Prema rečima Al Fajedovih navodnih žrtava, incidenti su se dogodili u Londonu, Parizu, Sen Tropeu i Abu Dabiju.

„Jasno sam mu rekla da ne želim da se to dogodi. Nisam mu dala svoj pristanak. Samo sam htela da se sve što pre završi”, kaže jedna od žena, koja tvrdi da ju je Muhamed al Fajed silovao u stanu u Park Lejnu.

Druga žena kaže da je bila tinejdžerka kada ju je silovao na adresi u Mejferu.

„Mohamed al Fajed je bio čudovište, seksualni predator bez ikakvog moralnog kompasa”, rekla je ona, dodajući da su svi zaposleni u Herodsu bile njegove „igračke”.

„Svi smo bili veoma uplašeni. Aktivno je gajio strah kod nas. Kada bi rekao ‘skoči’, zaposleni bi pitali ‘koliko visoko’”, dodala je ona.

Al Fajed se suočio sa optužbama za seksualni napad još dok je bio živ, ali, kako prenosi Bi-Bi-Si, nove optužbe su do sada neviđenog obima i ozbiljnosti, jer se veruje da je mnogo više žena bilo napadnuto.

„Bio je zao”, kaže Sofija, jedna od žena koja je bila njegov lični asistent od 1988. do 1991. o koju je, kako tvrdi, vlasnik Herodsa više puta pokušao da je siluje.

„Muhamed al Fajed bi redovno obilazio ogromne prodajne prostore robne kuće, čiji je vlasnik bio više od 25 godina, šacovao mlade asistentkinje koje bi smatrao privlačnim, a one bi potom dobijale unapređenje da rade u njegovim kancelarijama na spratu”, izjavili su bivši zaposleni za Bi-Bi-Si.


(Džema Printscreen)

Napadi su se događali u kancelarijama Herodsa, u Fajedovom stanu u Londonu ili na putovanjima u inostranstvo – često u Parizu u hotelu Ric, koji je, takođe, bio u njegovom vlasništvu, kao i na njegovom imanju u Pariza.

Jedna navodna žrtva rekla da je na radnim putovanjima u inostranstvu bio još monstruozniji. Opisala je kako ju je Al Fajed silovao u vili Vindzor, nekadašnjem domu kralja Edvarda Osmog u Parizu. Žena po imenu Džema, koja je bila njegov asistent od 2007. do 2009, rekla je za Bi-Bi-Si da se probudila i zatekla ga kako ulazi u njen krevet. „Mislim da je Mohamed al Faied silovatelj – serijski silovatelj”, naglasila je ona.

U Herodsu je, kako su za britansku mrežu potvrdili bivši zaposleni, bilo potpuno jasno šta se dešava.

„ Kako su devojke prolaze kroz njegova vrata svi smo se zgledali, misleći: ‘Jadnice, danas si ti na redu’ i osećali smo se potpuno nemoćno da to zaustavimo”, kaže Alis, kojoj to nije pravo ime.


Bi-Bi-Si je razgovarao sa 13 žena koje su optužile tajkuna egipatskog porekla za seksualni napad u ulici Park Lejn 60. Četiri od njih, uključujući Rejčel, tvrde da su silovane.

Osam drugih žena je, takođe, izjavilo da ih je Al Fajed seksualno napao na svom imanju u Parizu. Pet žena opisale su napade kao pokušaj silovanja.

„Znao sam za zlostavljanje žena, bio sam svestan toga dok sam radio u radnji. To nije bila ni tajna”,  kaže Toni Liming, menadžer Herodsovog odeljenja od 1994. do 2004, koji kaže da nije znao za ozbiljnije optužbe za napade ili silovanje.

To su potvrdili i bivši članovi Fajedovog bezbednosnog tima.

„Bili smo svesni da je veoma zainteresovan za mlade devojke”, kaže Imon Kojl, koji se pridružio Herodsu 1979. kao detektiv prodavnice, a zatim je postao zamenik direktora.


(Printscreen)

Bilo je nekoliko pokušaja da se Al Fajed razotkrije pre njegove smrti – “Veniti fer” je još 1995. godine objavio članak u kojem se tajkun egipatskog porekla optužuje za rasizam, nadzor nad osobljem i seksualno nedolično ponašanje. Dobili su, međutim, tužbu za klevetu.

Mohamed al Fajed je kasnije odustao od slučaja, u zamenu da svi dokazi koje je časopis prikupio o njegovom seksualno nedoličnom ponašanju u pripremi za suđenje – ostanu zaključani. O Al Fajedovom poravnanju pregovarao je viši izvršni direktor Herodsa.

Kada je Mohamed al Fajed umro prošle godine, mnoge žene su se osećale dovoljno jakim da javno progovore o silovanjima i seksualnim napadima.

Posle njegove smrti, nepotvrđeni izveštaji procenili su njegovo bogatstvo na više od milijardu funti. Novac, međutim, nije motivacija, kažu žene koje su sada progovorile o svom mučnom iskustvu.


Iako pravni stručnjaci naglašavaju da optužbe protiv Al Fajeda i posmrtno mogu da ostave trajan trag na njegovu reputaciju, mnogi se pitaju kako će se ovaj slučaj razvijati i da li će doneti pravdu za navodne žrtve. U dokumentarcu i podkastu „Al Fajed: Predator iz Herodsa” prikupljeni su navodni dokazi da, tokom Al Fajedovog vlasništva, iz Herodsa ne samo da nisu intervenisali, već su i pomogli da se prikriju optužbe za zloupotrebu.

Aktuelni vlasnici Herodsa su izjavili da su „potpuno zgroženi” zbog optužbi i iskreno su se izvinili.

Kako će porodica Al Fajed reagovati na ove optužbe i hoće li biti pravnih posledica, ostaje da se vidi, ali ovaj slučaj neizbežno nastavlja da uzburkava javnost i medije u Engleskoj.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Otac #ljubavnika #princeze #Dajane #posmrtno #optužen #silovanja

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja