NaslovnaZDRAVLJEOvo su sad glavni simptomi

Ovo su sad glavni simptomi

Novi talas korone je, uz druge aktuelne viruse, napunio ambulante i u Srbiji, a o tome koliko je situacija ozbiljna razgovarali smo s dr Danilom Bulatovićem.

„Za razliku od virusa gripa, kovid infekcija je prisutna tokom čitave godine, s tim da ima periode kada se može očekivati povećan broj oboljelih – takozvane talase infekcije. Oni se u ambulatnom radu mogu primetiti tokom perioda ljetnjih i zimskih odmora, za vreme praznika kada se češče putuje, ali najizraženiji su sada – kada su škole počele sa radom, a sa zahlađenjem provodimo sve više vremena u zatvorenom prostoru“, objašnjava nam dr Danilo Bulatović, lekar opšte prakse.

On nam otkriva s kojim se simptomima kovida ovih dana javljaju pacijenti, po čemu se razlikuje od prehlade i drugih virusa, ali i koja je uobičajena terapija.

Dr Danilo Bulatović Foto: Nebojša Babić

Simptomi novih sojeva korone

„Pacijenti se najčešće javljaju s simptomima infekcije respiratornog trakta – poput kašlja, zapušenog nosa, kijavice, groznice, bola u grlu, gubitka čula mirisa i ukusa (iako je manje uobičajeno nego ranije). Zatim su tu opšti simptomi virusne infekcije – umor i glavobolja, bol u mišićima i zglobovima. Ređe se mogu javiti mučnina, povraćanje, osećaj vrtoglavice i dijareja“, kaže dr Bulatović.

Dr Danilo Bulatović, umor, žena, devojka

Konstatuje da „u odnosu na ranije sojeve, novi sojevi često uzrokuju dosta blaže simptome“, ali upozorava da su „i dalje sposobni da izazovu ozbiljne bolesti, posebno kod rizičnih grupa, nevakcinisanih pacijenata i pacijenata koji nisu preležali kovid infekciju do sada“.

Zato, svakako, treba registrovati sve simptome i reagovati  pravovremeno. Ali, kako da znamo da li je kovid ili prehlada, grip ili neka treća bolest koja trenutno hara Srbijom?

„Teško je razlikovati COVID-19 od drugih respiratornih virusa bez testa, ali danas u praksi uočene su neke razlike na osnovu kojih možemo posumnjati na COVID-19, a to su kratkoročni gubitak mirisa i iako nije jedinstven (patognomoničan) za ovu infekciju, a I brža pojava simptoma i širenje među kontaktnim osobama“.

Foto:X3M FOTO / Alamy / Alamy / Profimedia; Thomas Stockhausen / Alamy / Alamy / Profimedia; Haluk Cigsar / Alamy / Alamy / Profimedia; Axel Bueckert / Alamy / Alamy / Profimedia; Karsten Eggert / Alamy / Alamy / Profimedia;

Terapija i moguće komplikacije

U slučaju oboljevanja, najbolje je konsultovati se sa svojim lekarom, a dr Bulatović nam je objasnio koja je sad uobičajena terapija za koronu.

„Ukoliko nema kompikacija, terapija se sastoji iz povećanog unosa tečnosti – čajeva, polivitaminske ishrane I vitaminske suplementacije (Vitamin C, vitamin D, Cink I Selen). Pored toga je izuzetno važan odmor I simptomatska terapija – obaranje temperature, terapija protiv glavobolje, kao I drugih prisutnih simptoma – npr. septolete za grlo, sprej za nos ili terapije protiv mučnine ukoliko su pristuni muka i povraćanje i slično“, kaže dr Bulatović i još jednom podvlači koliko je važno adekvatno lečenje.

„Moguće komplikacije uključuju pogoršanje hroničnih bolesti (hiperglikemija kod dijabetičara, hipertenzivne krize kod pacijenata sa povišenim krvnim pritiskom..itd) zatim upalu pluća, akutni respiratorni distress sindrom, tromboze dubokih vena kao i kardiovaskularne i mnoge druge komplikacije. U suštini ovo predstavlja najveći izazov i oprez u svakodnevoj kliničkoj praksi, jer je od životne važnosti da se komplikacije na vrijeme prepoznaju I adekvatno leče“, zaključuje on.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ovo #sad #glavni #simptomi

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja