NaslovnaLjUBAV I PSIHOLOGIJAPet grešaka koje ruše vaš seksualni život i kako ih izbeći

Pet grešaka koje ruše vaš seksualni život i kako ih izbeći

Naučnici su potvrdili da čokolada sadrži enzim koji može pokrenuti centre za zadovoljstvo u mozgu, slično efektu fizičke intimnosti, zbog čega kada ste previše umorni za jedno, verovatno ćete posegnuti za drugim. Ali šta ako niste umorni? Šta ako vam je jednostavno dosadno ili niste zainteresovani za seksualni život koji nije ono što ste zamisljali? Možete da preokrenete tok – ali za to je potrebno više od izbegavanja prolaza sa slatkišima u supermarketu.

Sastavili smo listu pet najčešćih prepreka zdravom intimnom životu – i kako da ih prevaziđete.

1. Negativne misli o seksu

Ove misli mogu doći sa bilo kog mesta (npr. iz vašeg detinjstva, religije, prošlih iskustava, itd.) i mogu uticati na vašu seksualnost. Neki od nas odrastaju misleći da je seks prljav ili grešan, dok su drugi naučeni da se stide svog tela. Ako imate negativne misli o fizičkoj intimnosti, one će sigurno uticati na vaše ponašanje, pa razmislite o tome da ih prevaziđete.

Istina je da seks nije prljav. Doktori se slažu da je zdrao! Dobar je za vaš kardiovaskularni sistem i ublažavanje stresa, pa čak i pomaže u borbi protiv bolesti povećavajući prirodnu odbranu vašeg tela. Seks je takođe dobra vežba, sagoreva onoliko kalorija koliko i igranje tenisa. Razvijte zdravije stavove o seksu sa svojim partnerom i izbacite te negativne, samoporažavajuće misli.

Freepik

 

2. Fokusiranje isključivo na performanse

Kada ste previše svesni svog nastupa tokom intimnih trenutaka (da li se krećem u pravom smeru? Da li ispuštam zvukove koji ga uzbuđuju?), vršite neopravdani pritisak na sebe – pritisak koji može negativno uticati na vašu seksualnost i dovode do samoispunjavajućih proročanstava.

Zapamtite, vaše telo nije savršeno (ničije nije!), i neće ‘raditi’ savršeno sve vreme. Očekivanje savršenstva u vašem nastupu samo će dovesti do frustracije i razočaranja. Umesto toga, usredsredite se na zabavu i zadovoljstvo intimnosti sa svojim partnerom i na radost da ugodite jedno drugom.

Ovih pet prepreka uništavaju vašu intimnost: Greške koje prave parovi, a zbog kojih strast hlapiFreepik

 

 

3. Niste upoznati sa svojom seksualnošću

Izraz “spoznaj sebe” savršeno se odnosi na vašu seksualnost. Ako ne znate šta je dobro i kako da sebe dovedete do kraja, kako vaš partner može? Nemojte se plašiti da upoznate svoje telo, prepoznate šta vam je dobro i priznajte svoje želje. Nema ničeg sramotnog u ovoj vrsti samosvesti.

Takođe, ne ustručavajte se da podelite svoje želje sa svojim partnerom – i uzdržite se od okrivljavanja partnera za seksualne probleme, posebno pre nego što pažljivo pogledate sebe. Upiranje prstom može izgledati kao lak izlaz, ali istina je da su za tango potrebna dva.

Ovih pet prepreka uništavaju vašu intimnost: Greške koje prave parovi, a zbog kojih strast hlapiPexels

 

 

4. Ne razgovarate s partnerom

Terapeuti ističu da su uvek zaprepašćeni koliko je ljudi prijatno da imaju seks, ali im je neprijatno da pričaju o tome. Kao da postoji neizgovoreno pravilo: “Uradi to, ali ne pričaj o tome”. Ako vam je dovoljno udobno da imate intimni odnos sa svojim partnerом, trebalo bi da se osećate dovoljno udobno da otvoreno i razgovarate s njim na tu temu. Uspostavite dijalog. Delite stvari koje vam se sviđaju, naglašavajte pozitivne i umanjujte negativne. Neka se vaš partner oseća dobro zbog veze koju imate, a vaš partner će želeti da se osećate dobro radeći stvari u kojima najviše uživate.

Ovih pet prepreka uništavaju vašu intimnost: Greške koje prave parovi, a zbog kojih strast hlapiFreepik

 

 

5. Ne stavljate seks na listu prioriteta

Nažalost, kod mnogih parova intimno vreme nije prioritet. Što je još gore, ni sama veza nije prioritet. Čini se da posao, porodica, obaveze i “moram” uvek smetaju. Na kraju dana gubimo energiju za akciju u spavaćoj sobi. 

Ako želite zdrav seksualni život u vašoj vezi, posvetite više pažnje i fokusirajte se na to. Neka to bude prioritet! Razmislite o ovim preprekama i radite na njihovom prevazilaženju. Budite iskreni prema svom partneru, ali pre svega, budite iskreni prema sebi. Jednom kada prestanete da budete stidljivi, vama i vašem ljubavniku će to biti lepše i bolje.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Pet #grešaka #koje #ruše #vaš #seksualni #život #kako #izbeći

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja