NaslovnaVESTIU Srbiji danas svežije, košava ne posustaje: Temperatura do 20 stepeni

U Srbiji danas svežije, košava ne posustaje: Temperatura do 20 stepeni

Ovaj petak biće vetrovit i nešto svežiji nego jučerašnji dan. Maksimalna temperatura danas ostaje ispod 20 stepeni Celzijusa. Što se padavina tiče, izolovanu kišu mogu da očekuju samo stanovnici planinskih područja, rekla je meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković.

Kako objašnjava, sve je veća u razlika u vazdušnom pritisku iznad Srbije, zato košava duva sve jače. Jak slapovit jugoistočni vetar, karakterističan je za ovaj period godine i uglavnom tokom jeseni donosi hladno i suvo vreme.

Tanjug/Sava Radovanović

 

“U danu pred nama biće vetrovito, ali pretežno sunčano. Nešto više oblaka stvaraće se iznad planina, gde poslepodne može pasti i koja kap kiše. U košavskom podučju i duž Jadrana danas će biti vetrovito. Najjači udari biće zabeleženi u Bantu, gde će brzina prelaziti 85 kilometara na čas. Vozačima se savetuje dodatna opreznost jer može doći do zamošenja automobila”, rekla je Ćirković.

Temperatura danas niža nego juče. Maksimalna dnevna od 17 do 20 stepeni Celzijusa. Vrhunac košave očekuje se sutra, u subotu, nakon toga sledi njeno slabljenje. Do kraja sedmice zadržava se stabilno vreme, uz duže sunčane intervale i temperaturu oko proseka.

Solarne oluje

Ukoliko ste prethodnih dana propustili da vidite auroru borealis, ne brinite. Naučnici najavljuju još ove severne svetlosti.

“Snažne solarne oluje ove godine izazvale su svetlucave aurore mnogo južnije nego inače, ispunjavajući nebo nijansama ružičaste, ljubičaste, zelene i plave”, kaže Ćirković.

Sunce je trenutno u maksimalnoj fazi svog 11-godišnjeg ciklusa, zbog čega su sunčevi udari i severna svetla učestalija. Očekuje se da će ovaj aktivni period trajati još najmanje godinu dana, ali kada će solarna aktivnost dostići vrhunac biće poznato tek nekoliko meseci nakon toga.

Spremite se za košavu: Olujni udari u Banatu i Podunavlju, temperatura do 20 stepeni

U Srbiji danas pretežno sunčano, temperatura do 24 stepena Celzijusa

“Solarne i geomagnetne oluje takođe mogu privremeno da poremete struju i komunikaciju. Oluja koja je u maju zahvatila Zemlju bila je najjača u protekle dve decenije, stvarajući svetlosne prikaze širom severne hemisfere. Istog meseca, naučnici su zabeležili najveću baklju koja je eruptirala sa Sunca”, kaže ona.

Prošle nedelje, snažna solarna oluja zaslepila je posmatrače neba daleko od Arktičkog kruga kada su se aurore pojavile na neočekivanim mestima poput Nemčcke, Ujedninjenog Kraljevstva, Nove Engleske i Njujorka.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Srbiji #danas #svežije #košava #posustaje #Temperatura #stepeni

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja