Održavanje uravnotežene ishrane je uvek mudar potez da ostanete zdravi. Ali jednopovrće, posebno, možda vredi razmotriti zbog visokog nivoa antioksidanata koje može da bude dragocena pomoć da ostanete vitalni i mladoliki veoma dugo.
Naime, prema istraživanjima, ishranu treba da obogatite gljivicama kako biste usporili proces starenja. Nova studija je otkrila da pečurke imaju izuzetno visok nivo dva antioksidansa koji su poznati po svojim osobinama zaustavljanja starenja i poboljšanja zdravlja. Istraživanje, koje je objavljeno u Food Chemistry, analiziralo je nivoe ergotioneina i glutationa u trinaest vrsta pečuraka i otkrilo da su nivoi eksponencijalno veći od bilo kog drugog povrća.
O čemu se zapravo radi i kako deluju ovi antioksidanti? Oni pomažu ćelijama da se bore protiv oksidativnog stresa, oblika oštećenja tkiva koje može dovesti do oštećenja i destabilizacije ćelija, što uzrokuje starenje organa. Oksidativni stres takođe igra značajnu ulogu u verovatnoći da telo razvije Alchajmerovu bolest, rak i bolesti srca.
„Pošto su pečurke „loptice gljiva” one sadrže najveću količinu u ljudskom lancu ishrane”, rekao je za Mens Health dr Robert Bilman navodeći da druge namirnice sadrže prilično male količine ERGO jer ulazi u lanac ishrane preko biljaka koje ga uzimaju iz gljivica u zemljištu.
Preporučena količina ERGO-a koju treba da konzumirate na dnevnoj bazi je oko 3 miligrama, prema Belmanu što je pet pečuraka.
#Ovo #povrće #ključ #sporije #starenje