NaslovnaPLANETAPoljski javni servis izvinio se premijeru Tusku zbog prozivki da je poslušnik...

Poljski javni servis izvinio se premijeru Tusku zbog prozivki da je poslušnik Nemačke i Rusije

Poljski javni servis TVP objavio je izvinjenje premijeru Donaldu Tusku za govor mržnje i hajku na njega da je sluga Nemačke i saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina dok je bio lider opozicije a na vlasti konzervativna stranka Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog.

Posle sinoćnjeg glavnog dnevnika TVP je objavila izvinjenje za to što je često prikazivala Tuska uz crveno svetlo i strelicu kursora uperenu u njegove grudi.

TVP se izvinjava za to što je mnogo puta emitovala deo Tuskovog govora istrgnut iz konteksta u kome kaže „für Deutschland“, za to što je više puta 2022. godine emitovala film u kome su insinuacije da on podržava politiku Vladimira Putina u kontekstu rata u Ukrajini, piše u saopštenju prenetom u programu prvog kanala nacionalne televizije.

Donald Tusk, Olaf Šolc, Emanel Makron Foto:Tanjug/Michael Kappeler/dpa via AP

TVP se izvinila i za to što je krajem 2022. objavila lažnu vest da je Tusk od Rusije primio 500.000 evra mita.

Za govor mržnje i neprestanu crnu kampanju protiv Tuska, klevete, lažne vesti i dezinformacije sve do parlamentarnih izbora 15. oktobra prošle godine kada je na vlast posle osam godina došla koalicija proevropskih demokratskih stranaka TVP se izvinila povodom Tuskove tužbe.

U jesen 2022. zbog žestoke kampanje vladajućih konzervativaca, pre svega na javnom tv i radio servisu koji je tada bio pretvoren u državnu televiziju i radio i partijska glasila Kačinjskog, koji je Tuska nazivao čistim zlom, Tusk je TVP tužio sudu za klevetu.

Izmedju ostalog u tužbi je upozorio da ga je TVP najmanje 28 puta u glavnom dnevniku emitovala uz crveno svetlo sa strelicom kursora uperenom u njegove grudi a da se iz programa TVP stiče utisak da je Tusk, tada lider opozicije, licemer, lažov, poslušnik Nemačke i Rusije, cinik i da prezire ljude.

Da su se nekadašnji javni mediji u Poljskoj za vreme vlasti konzervativaca pretvorili u propagandnu trubu vlasti koja narušava fer izborni proces upozoravale su više puta i posmatračke misije OEBS-a.

Posebno u vreme poslednjih predsedničkih izbora 2020. godine kada je sadašnji predsednik Andžej Duda neznatnom većinom glasova izabran
na drugi mandat pobedivši popularnog opozicionog gradonačelnika Varšave Rafala Tšaskovskog.

Rafal Tšaskovski, verovatni kandidat Tuskove Gradjanske koalicije za predsedničke izbore u maju naredne godine najpopularniji je poljski političar koji prema poslednjoj anketi agencije IBRIS ima poverenje 43 odsto Poljaka.

Na drugom mestu je premijer Donald Tusk sa podrškom 42,9 odsto Poljaka dok je tek na trećem mestu nekadašnji lider ankete predsednik Andžej Duda iz stranke Pravo i Pravda sa 40 odsto.

BONUS VIDEO:

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Poljski #javni #servis #izvinio #premijeru #Tusku #zbog #prozivki #poslušnik #Nemačke #Rusije

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja