NaslovnaZDRAVLJEPostoji rizik od pojavljivanja novih mutacija

Postoji rizik od pojavljivanja novih mutacija

Broj infekcija kovidom-19 se povećava širom sveta i malo je verovatno da će uskoro opasti, a postoji rizik od pojavljivanja novih mutacija, upozorila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

”Podaci našeg sistema nadzora zasnovanog na analizama u 84 zemlje pokazuju da je procenat pozitivnih testova na SARS-CoV-2 rastao tokom nekoliko nedelja. Sve u svemu, pozitivnost testova je iznad 10 procenata, ali to varira po regionu. U Evropi je procenat pozitivnosti iznad 20 odsto”, rekla je Marija Van Kerkhove iz SZO novinarima u Ženevi.

Novi talasi zaraze registrovani su u Americi, Evropi i zapadnom Pacifiku, navodi se na sajtu SZO.

Analize otpadnih voda sugerišu da je cirkulacija SARS-CoV-2 od dva do 20 puta veća nego što pokazuju trenutne brojke.

Tako visoke stope cirkulacije infekcije u letnjim mesecima na severnoj hemisferi su atipične za respiratorne viruse, koji se uglavnom šire na niskim temperaturama.

”Poslednjih meseci, bez obzira na sezonu, mnoge zemlje su iskusile nagli porast kovid-19, uključujući i Olimpijske igre gde je najmanje 40 sportista bilo pozitivno,“ rekla je Van Kerkhova.

Kako virus nastavlja da se razvija i širi, raste rizik od ozbiljnijeg soja virusa koji bi ne bi mogao da bude otkriven metodama koje su do sad praktikovane ili da ne reaguje na medicinsku intervenciju.

Rezultati studije; Hospitalizovani od kovida imali oštećenja mozga ekvivalentna smanjenju IQ-a za 10 poena

SZO poziva vlade da pojačaju kampanje vakcinacije, vodeći računa da grupe sa najvećim rizikom budu vakcine najmanje jednom u 12 meseci.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Postoji #rizik #pojavljivanja #novih #mutacija

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja