NaslovnaRAZONODA5 sekundi pravi razliku- Kako da od svađe postignete harmoniju sa partnerom

5 sekundi pravi razliku- Kako da od svađe postignete harmoniju sa partnerom

Pauza od samo pet sekundi kada se posvađate sa svojim partnerom može pomoći da se smiri situacija. Studija, koju su sproveli istraživači sa škotskog univerziteta Sent Endruz navodi da je to predah dovoljan da smanjimo negativne emocije.

„Želeli smo da vidimo da li možemo da smanjimo negativne emocije, a samim tim i agresiju tako što ćemo jednostavno prisiliti ljude da naprave kratku pauzu”, objasnila je za CNN Ana Mekari, doktorant na univerzitetskoj školi psihologije koja je vodila studiju.

Mekari i njen tim bili su „veoma iznenađeni” nalazima koji su pokazali da pauze od pet, 10 i 15 sekundi imaju jednak efekat na smanjenje negativnih emocija i agresivnog ponašanja među parovima.

„Mislili smo da bi pet sekundi bilo prekratko”, rekla je navodeći da pet, 10 i 15 sekundi imale su identičan efekat. Studija je sprovedena stvaranjem osećaja sukoba i iritacije kroz takmičarsku igru, gde su parovi mogli da ispucavaju neprijatne zvukove svom partneru jačinom zvuka po svom izboru. Za eksperiment, osoba na prijemnoj strani bi bila primorana da čeka pet, 10 ili 15 sekundi pre nego što odluči o nivou eksplozije koju će poslati nazad dok kamera od 360 stepeni snima njihove emocije. Iako su otkrili da partneri imaju tendenciju da odgovaraju jedni drugima u stepenu agresije, kratka prisilna ili dobrovoljna pauza mogla bi deeskalirati i ublažiti negativne emocije. Mekari smatra da je važno napomenuti da se ovi nalazi odnose na „svakodnevne sukobe parova”, a ne na situacije nasilja u porodici ili zlostavljanja.

„Za parove koji doživljavaju svakodnevne sukobe ok dece ili kućnih poslova, pokazali smo da možete pokušati da napravite pauzu od pet sekundi. Moglo bi pomoći. Besplatno je, a nećete ni izgubiti previše vremena”, rekla je.

Drugi stručnjaci za psihologiju rekli su da nalazi odražavaju praksu koju već dugo preporučuju.

„Kada se stvari zahuktaju, mala pauza omogućava ljudima da se ponašaju manje impulsivno”, rekla je Mariko Viserman, docent psihologije na Univerzitetu u Saseksu, koja nije bila uključena u studiju.

Dženet Rajbštajn, klinički psiholog rekla je za CNN da je strategija od pet sekundi posebno korisna zbog toga kako parovi su usklađeni jedno sa drugim.

„Parovi su veoma reaktivni jedni prema drugima, jer je njihova veza toliko značajna”, rekla je.

Iako pet sekundi može izgledati kratko, stručnjaci se slažu da možete postići više nego što mislite u tako kratkom vremenskom periodu.

„Ovo pokazuje koliko brzo naš mozak radi i da samo treba da sebi damo tu malu priliku da pustimo mozak da učini svoju magiju”, navela je Rajbštajn.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#sekundi #pravi #razliku #Kako #svađe #postignete #harmoniju #partnerom

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja