NaslovnaRAZONODANajsmrtonosnija godina

Najsmrtonosnija godina

NjUJORK – Humanitarni radnici na prvim linijama svetskih sukoba ginu u neviđenom broju, saopštila je danas Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova na obeležavanju Svetskog dana humanitarne pomoći.

Sa 280 humanitarnih radnika ubijenih u 33 zemlje prošle godine, 2023. je bila najsmrtonosnija godina u istoriji za globalnu humanitarnu zajednicu. Ovaj nečuveno visok broj predstavlja povećanje od 137 odsto u odnosu na 2022. godinu, kada je ubijeno 118 humanitarnih radnika.

Tekuća 2024. može biti još smrtonosnija. Do 7. avgusta, 172 humanitarna radnika su ubijena, prema privremenom broju iz baze podataka o bezbednosti humanitarnih radnika.

Više od polovine smrtnih slučajeva u 2023. zabeleženo je u prva tri meseca – od oktobra do decembra – tokom neprijateljstava u Gazi, uglavnom kao rezultat vazdušnih napada.

Od oktobra, samo u Gazi je ubijeno više od 280 humanitarnih radnika – većina njih zaposleni u Agenciji UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku.

Ekstremni nivoi nasilja u Sudanu i Južnom Sudanu doprineli su tragičnom broju poginulih i 2023. i 2024. godine. Mnogi humanitarni radnici su i dalje zatočeni u Jemenu, navode u saopštenju.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Najsmrtonosnija #godina

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja