NaslovnaZDRAVLJEŠta je normalno, a kad treba hitno da se javite lekaru

Šta je normalno, a kad treba hitno da se javite lekaru

Krv u stolici je neprijatna pojava od koje obično pomislimo ono najgore. Zato je dobro čuti mišljenje stručnjaka o uzrocima i lečenju ovog zdravstvenog problema.

Uzroci krvi u stolici

Na sajtu MedicalNewsToday navode sve što treba da znamo o krvi u stolici, a za početak izdvajaju koji to zdravstveni problemi mogu biti uzrok ovog krvarenja.

Gastroenteritis

Gastroenteritis se odnosi na virusne, gljivične ili parazitske infekcije koje utiču na želudac i creva. Simptomi mogu trajati do dve sedmice, u zavisnosti od uzroka. To su obično bol u stomaku, mučnina i povraćanje, vodena ili krvava dijareja, glavobolja, groznica, bolovi u mišićima.

Ova infekcija je obično posledica kontaminirane hrane i vode, nepravilne higijene ruku, kontakta sa ljudima koji imaju infekciju, konzumiranja pokvarene hrane, što dovodi do trovanja hranom.

Male pukotine u anusu

Analne fisure su male pukotine u sluzokoži anusa. Mogu krvariti i izazvati bol tokom pražnjenja creva. Mogući uzroci su inflamatorna bolest creva, povreda, tumori, infekcije, zatvor, hronična dijareja.

Hemoroidi

Hemoroidi su vene u donjem delu rektuma i anusu. Svi imaju ove vene, ali naprezanje ili tvrda stolica mogu izazvati otok i pucanje, a potom i krv u stolici. Oni koji imaju probleme sa hemoroidima neretko primete nekoliko kapi krvi u stolici, na toalet papiru ili u WC šolji.

Faktori rizika za uvećane hemoroide, a samim tim i krvarenje hemoroida, jesu zatvor, dijareja, naprezanje u toaletu, trudnoća.

Čir na želucu

Peptički ulkusi su otvorene rane koje se razvijaju u sluznici želuca ili dvanaestopalačnom crevu. Peptički čir na krvnom sudu može izazvati krvarenje i krvavu stolicu.

Foto: suwinai sukanant / Alamy / Alamy / Profimedia

Ostali simptomi ovog problema su nadimanje i podrigivanje, mučnina, povraćanje, smanjen apetit i gubitak težine.

Ovi čirevi mogu biti posledica infekcije bakterijom Helicobacter pilori ili dugotrajne upotrebe nekih lekova.

Džepići u crevima

Divertikule su mali džepovi koji nastaju unutar debelog creva. Mogu krvariti usled povrede krvnog suda na ivici te divertikule. Lekari to nazivaju divertikularnim krvarenjem.

Faktori rizika za divertikularno krvarenje mogu biti godine, lekovi za razređivanje krvi, kardiovaskularne bolesti, dijabetes.

Zapaljenska bolest creva

Inflamatorne bolesti creva, kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis, mogu izazvati krvavu stolicu, ali i bol u stomaku, dijareju, gubitak težine, umor.

Analna fistula

Analna fistula je nalik na mali tunel koji se formira između kraja creva i kože blizu anusa. Može se pojaviti kao komplikacija posle operacije, zbog Kronove bolesti, kancera, infekcije.

Zbog infekcije gnoj se može nakupiti u tkivima oko anusa, gde se stvara fistula, iz koje takođe može da nastavi da curi gnoj ili krv. Simptomi su iritacija kože oko anusa, bol, iscedak iz anusa neprijatnog mirisa, neuobičajeni gasovi.

Lekovi

Krv u stolici može da se javi i od pojedinih lekova, kao neželjeni propratni efekat. U te lekove najčešće spadaju oni za razređivanje krvi i u tom slučaju se odmah treba javiti lekaru.

Rak

Kancerozni tumori gastrointestinalnog trakta mogu oslabiti sluznicu okolnih tkiva i izazvati krvarenje. Međutim, rak može biti prisutan i bez ikakvih vidljivih znakova krvarenja.

Osobe sa većim rizikom od raka u digestivnom sistemu svakako treba da se konsultuju sa lekarom oko preventivnih pregleda.

Krv u stolici kod dece

I kod beba i dece se ponekad javi krv u stolici, a mogući uzroci su različiti – od alergija na neku hranu, do ozbiljnijh problema sa crevima. Ako primetite problem, javite se lekaru.

Boja stolice

Krv u stolici može biti od krvarenja u gornjem ili donjem digestivnom traktu, a boja krvi može otkriti uzrok.

Crna katranasta stolica

Crna katranasta stolica može ukazivati na krvarenje u gornjem delu digestivnog trakta (usta, jednjak, želudac, gornji deo tankog creva). Opšte pravilo je da što je krv tamnija, to je veći izvor krvarenja. Podaci kažu da je uzrok krvarenja digestivnog trakta u 70 odsto slučajeva problem sa ovim gornjim organima.

Jarkocrvena krv

Ovo može ukazivati na krvarenje u donjem digestivnom traktu (debelo crevo, rektum, anus) ili, u težim slučajevima, na obilno krvarenje u gornjem delu trakta.

Bez promene

Ponekad se krv u stolici pojavljuje samo u laboratorijskom testu i nije vidljiva golim okom. U svakom slučaju, oni sa porodičnom istorijom raka creva treba da se redovno i preventivno pregledaju.

Lečenje krvi u stolici

Da bi se rešio ovaj problem, neophodno je da lekar utvrdi zašto se uopšte javila krv u stolici. Ako je krvarenje od čira, infekcije ili upale, doktor može dati lekove. Ako se ispostavi da je nešto vrlo ozbiljno, kao kancer, slede odgovarajuće terapije ili operacija u odnosu na stadijum bolesti.

Kada posetiti doktora

Hitnu medicinsku pomoć treba potražiti ako se javi:

crna ili tamnocrvena stolicu ili krvava dijareja

puno krvi ili ugrušaka u WC šolji

vrtoglavica

bol u grudima

ekstremni umor

bledo lice

ubrzan rad srca

kratak dah.

Drugi simptomi možda nisu dosta izraženi, ali svakako ih treba ispitati:

neobjašnjivi bol u stomaku

neobjašnjivi gubitak težine

bol prilikom pražnjenja stolice

malo krvi tokom pražnjenja creva.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Šta #normalno #kad #treba #hitno #javite #lekaru

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja