NaslovnaVESTIPorodica će stradalog sahraniti u Prokuplju

Porodica će stradalog sahraniti u Prokuplju

Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, nadležna tela za traženje nestalih lica dve zemlje, izvršila su primopredaju identifikovanih posmrtnih ostataka jednog civilnog lica stradalog u ratu u Bosni.

Primopredaja je sprovedena na graničnom prelazu Mali Zvornik – Zvornik, navodi se u saopštenju Komisije za nestala lica Vlade RS.  

Komisija za nestala lica je od Instituta za nestale osobe BiH preuzela posmrtne ostatke jednog civilna, sa liste traženja Republike Srbije, koji je stradao u junu 1992. godine u Sarajevu, a ekshumirano 7. septembra 2023. godine na groblju Bare u Sarajevu.  

Identitet ove osobe je utvrđen DNK analizom dok je konačna identifikacija obavljena 12. juna 2024. godine u organizaciji nadležnih organa Republike Srpske i Bosne i Hercegovine uz prisustvo veštaka sudske medicine i članova porodice. 

Komisija za nestala lica će posmrtne ostatke ovog lica predati porodici radi dostojne sahrane u Prokuplju. 

Ovim je nastavljen proces primopredaje žrtava stradalih na teritoriji bivše SFRJ devedesetih godina prošlog veka, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih, navodi se u saopštenju. 

Kroz dugogodišnju saradnju nadležnih tela za traženje nestalih lica dve zemlje rešeno je 212 slučajeva dok se u službenim evidencijama Komisije za nestala lica vodi još 214 lica kao nestalo u vezi sa oružanim sukobima na teritoriji bivše SFRJ na prostoru Bosne i Hercegovine.  

Bošnjački odbornici ponovo bojkotovali komemorativnu sednicu u Srebrenici posvećenu svim žrtvama rata

Primopredaja je izvršena na osnovu Protokola o saradnji u traženju nestalih lica između Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Radnih pravila i procedura za realizaciju Protokola.  

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Porodica #će #stradalog #sahraniti #Prokuplju

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja