NaslovnaZDRAVLJEAkne kod odraslih - zašto se javljaju i šta treba raditi

Akne kod odraslih – zašto se javljaju i šta treba raditi

Piše: Jovana Pešić, specijalista dermatovenerologije

Akne se najčešće javljaju u periodu adolescencije i tada imaju najbolji odgovor na dostupnu terapiju. Sve je više slučajeva pacijenata koji imaju akne i u adultnoj dobi, a tada je neophodno mnogo ozbiljnije i često multidisciplinarno pristupiti rešavanju ovog problema.

Šta su adultne akne?

Sve akne koje se javljaju nakon dvadeset pete godine, mogu se svratati u ovu kategoriju. One mogu biti nastavak dotadašnjih pubertetskih akni, ali se mogu javiti i de novo kako u tridesetim, tako i čak u pedestim godinama. Najčešće se javljaju kod žena, ali se u ne malom procentu pojavljuju i kod muškaraca.

Koji su razlozi nastanka adultnih akni?

Akne u ovoj dobi se odlikuju promenama sličnih karakteristika kao i u pubertetskom uzrastu, samo što je koža često manje masnija i vidljivo je manje komedona, nego u pubertestkom uzrastu. Često dolazi do mešanja adultnih akni sa nekim drugim dermatozama, kao što je pustulozna rozacea, koja se tretira na drugi način, pa je pre nego što udjete u proces lečenja akni u kasnom uzrastu, važno da tu dijagnozu i dobijete od Vašeg nadležnog dermatologa.

Hormonske oscilacije kao glavni uzrok adultnih akni

Akne najčešće imaju hormonske disbalanse u svojoj osnovi. Ukoliko se Vaše akne pojavljuju oko menstrualnog perioda, tokom ili oko trudnoće, ali i nakon započinjanja ili prestajanja upotrebe kontraceptivnih pilula, onda je glavni uzrok Vaših akni hormonski. U ovom slučaju uvek savetujemo dodatni pregled ginekologa- endokrinologa kako bismo došli do adekvatne terapije osnovnog uzroka.

Stres kao način modernog života

Mnoga istraživanja su dokazala značaj stresa u nastanku akni. U osnovi stresa je takođe porast hormona kortizola, pa ove akne žargonski nazivamo „kortizolkama“. Pored toga stres podiže i nivo androgena stimulišu dodatno mašćenje kože, pa i pojavu akni. Ljudi koji su pod stresom imaju veću tendenciju i da sami „čačkaju“ svoje lice, što dovodi do pogoršanja nalaza na koži.

Porodična anamneza

Oni koji u porodici imaju bliskog rođaka koji je patio od težik oblika akni, imaju veću predispoziciju za nastanak akni u kasnijoj životnoj dobi. Zato je važno raditi na prevenciji sa adekvatnim proizvodima, ali i promenama u načinu života i ishrani.

Upotreba pogrešnih proizvoda za negu lica, tela i kose

Mnogi proizvodi koje svakodnevno koristimo, mogu da dovedu do nastajanja akni ili do njihovog pogoršanja. Važno je koristiti proizvode koji su ne-komedogeni, ne-aknageni, bez ulja. Treba imati u vidu da često proizvod koji određenom pacijentu pravi problem je za nekoga drugoga sjajan proizvod, Zato je Važno obratiti pažnju na individualne potrebe svake kože. Proizvodi za negu kose najčešće su komedogeni i oni često prave kasne akne, pa povedite računa da Vam se ovi proizvodi ne slivaju ili ne budu u dodiru sa licem.

Određeni lekovi i medicinska stanja mogu biti uzrok adultnih akni

Ne mali broj lekova, može da izazove osip koji liči na akne, kao i mnogobrojna druga oboljenja kao jedan od svojih manifestacija mogu imati pojavu akni. Zato je važno da ukoliko koristite neke lekove, ili imate nagli napad akni u odraslom dobu odradite dermatološki pregled, kako bi se utvrdio pravi razlog Vaših promena i samim tim odredila adekvatna terapija.

Akne ostavljaju veliki utisak na kvalitet života kako u pubertetskom tako i u odraslom uzrastu. Zato je važno sa prvim promenama pristupiti dijagnostici, tretmanu, ali i prepoznavanju određenih stimulusa koji ih izazivaju.

***

Ukoliko želite da se na ovu temu dodatno konsultujete sa autorkom ovog teksta, Jovanom Pešić, specijalistom dermatovenerologije, konsultacije možete zakazati na DokTok platformi. Preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video konsultaciju već danas!

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Akne #kod #odraslih #zašto #javljaju #šta #treba #raditi

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja