NaslovnaZDRAVLJEPrirodni načini za čišćenje debelog creva

Prirodni načini za čišćenje debelog creva

Čišćenje debelog creva može pomoći kod zatvora, a možete ga odraditi potpuno prirodno koristeći vodu, dijetu i neke proizvode bez recepta.

Zdravlje debelog creva je značajan deo zdravlja probave, a  Healthline predlaže osam načina za prirodno čišćenje tog organa – u pitanju su jeftina, a takođe i prilično bezbedna rešenja ako se rade ispravno.

Hidratacija

Ako pijete puno vode i trudite se da ostanete hidrirani, to je na startu odličan način za regulisanje varenja. Pokazalo se da je pijenje mlake vode dobro i za varenje, prema starijoj studiji iz 2016. Međutim, potrebno je više istraživanja. Takođe, pokušajte da jedete dosta hrane sa visokim sadržajem vode. Ovo uključuje voće i povrće kao što su lubenice, paradajz, zelena salata i celer. U stvari, postoji čitav spisak namirnica koje pomažu čišćenje debelog creva kroz ishranu.

Ispiranje slanom vodom

Takođe možete isprobati ispiranje slanom vodom. Ovo bi mogla biti opcija za ljude koji imaju zatvor ili slične probleme.

Međutim, imajte na umu da postoje ograničeni naučni dokazi da ispiranje slanom vodom radi čišćenja debelog creva zapravo deluje, pa je najbolje da prethodno razgovarate sa svojim lekarom.

Kada budete spremni da ovo isprobate, evo nekoliko saveta kako da to uradite: Pre jela ujutru pomešati 2 kašičice soli sa mlakom vodom. Ljudi često koriste morsku ili himalajsku so. Pijte vodu brzo na prazan stomak, a za nekoliko minuta možda ćete osetiti želju da odete u kupatilo. Uradite to ujutru i uveče i obavezno ostanite kod kuće u blizini kupatila neko vreme nakon čišćenja. Možda ćete morati da odete u WC više puta.

Ishrana bogata vlaknima

Vlakna su esencijalni makronutrijent koji treba imati u ishrani, nalaze se u celovitoj, zdravoj biljnoj hrani poput voća, povrća, žitarica, orašastih plodova, semena i pomažu da se „nagomila“ višak u debelom crevu. Takođe regulišu zatvor i preterano aktivna creva, dok podstiču korisne bakterije kao prebiotik.

Pobrinite se da jedete puno hrane bogate vlaknima, koja pomaže zdravom debelom crevu. Takođe mogu biti odlični za crevne bakterije.

Sokovi i smutiji

Sokovi su popularna sredstva za čišćenje debelog creva, iako ni u ovom slučaju nema dovoljno istraživanja o delotvornosti. Međutim, čak i tako, umereni unos sokova i smutija može biti dobar za vas. Mešavine sokova sadrže vlakna i hranljive materije koje pomažu varenju. Oni takođe zadržavaju vodu kako bi pomogli u hidrataciji i održavanju redovnosti.

Štaviše, jedenje voća može pomoći u poboljšanju mikrobioma creva i kretanja hrane kroz creva. Takođe može pomoći u smanjenju opstipacije.

Post na voćnim sokovima

Post na voćnim sokovima podrazumeva period odricanja od hrane uz konzumiranje soka od jabuke, limunovog soka i sokove od povrća. Međutim, smutiji mogu biti korisniji za debelo crevo i opšte zdravlje.

Pošto se pulpa i kožica uklanjaju prilikom ceđenja soka, sokovi sadrže mnogo manje vlakana od smutija, a vlakna su odlična za debelo crevo.

Studija iz 2017. godine otkrila je da je trodnevna dijeta s voćem ili povrćem povezana sa gubitkom težine, ali je potrebno više istraživanja da bi se potvrdili ovi nalazi.

Ne morate da postite i pijete samo sokove i smutije da biste imali koristi. Samo pokušajte da uključite više u svoju ishranu, na primer sa dnevnim sokom ili smutijem.

Otporan skrob

Otporan skrobovi je sličan vlaknima, a takođe se nalaze u biljnoj hrani kao što su krompir, pirinač, mahunarke, zelene banane i žitarice. Čuva zdravlje debelog creva jačajući crevnu mikrofloru.

Ipak, postoji loša strana. Otporni skrobovi se nalaze u ugljenim hidratima. Ipak, ako pratite dijetu sa malo ugljenih hidrata, možete odabrati opcije koje izazivaju manje skokova šećera u krvi – to uključuje celovitu pšenicu, zelene banane ili sočivo. Uključivanje ovih namirnica u ishranu, poput vlakana, može biti odlično za čišćenje debelog creva.

Probiotici

Dodavanje probiotika vašoj ishrani je još jedan način za čišćenje debelog creva, a takođe poboljšavaju opšte zdravlje.

Uzimanje probiotičkih suplemenata se preporučuje, ali još je važnije da jedete puno hrane bogate probioticima, kao što su jogurt, kimči, kiseli krastavci i druga fermentisana hrana.

Probiotici unose dobre bakterije u creva uz pomoć vlakana i otpornih skrobova. Ovi suzbijaju upalu i promovišu pravilnost – dva elementa zdravlja probave koja se odnose na debelo crevo. Jabukovo sirće se takođe smatra probiotikom i „sredstvom“ za čišćenje debelog creva.

Biljni čajevi

Biljni čajevi mogu pomoći probavnom zdravlju preko debelog creva.

Laksativne biljke poput psilijuma, aloe vere, korena belog sleza i klizavog bresta mogu pomoći kod zatvora. Obavezno razgovarajte sa svojim lekarom i pažljivo pratite uputstva pre upotrebe ovih biljaka. I koristite ih štedljivo – inače mogu biti štetni.

Biljke poput đumbira, belog luka i kajenskog bibera sadrže antimikrobne fitokemikalije. Smatra se da suzbijaju loše bakterije, pa se i one preporučuju za čišćenje, iako su potrebne studije koje će njihovu delotvornost naučno potvrditi.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Prirodni #načini #čišćenje #debelog #creva

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja