NaslovnaRAZONODAViralni video o 188-godišnjem starcu šokira internet

Viralni video o 188-godišnjem starcu šokira internet

Video-snimak starijeg čoveka iz Indije, koji je navodno star 188 godina, proširio se internetom i izazvao brojne reakcije širom sveta. Na snimku se vidi kako dvojica mlađih muškaraca pomažu izrazito mršavom starcu da se kreće preko kamenja i stepenica, što je izazvalo lavinu komentara i teorija o njegovom stvarnom uzrastu. Mnogi su bili skeptični, a neki su jednostavno bili fascinirani.

Međutim, nakon što je snimak prikupio skoro 36 miliona pregleda na društvenoj mreži X (bivši Twitter), pojavile su se dodatne informacije koje bacaju svetlo na pravi identitet ovog čoveka, kao i na njegove godine.

Dok neki veruju u senzacionalne tvrdnje o njegovim godinama, stručnjaci i verifikatori činjenica nisu ostali ravnodušni. U ovom tekstu, istražićemo ko je zaista ovaj starac, koliko je verodostojna tvrdnja o njegovim godinama i šta kažu stručnjaci o mogućnosti da neko doživi tako duboku starost.

Za sedam dana skoro 36 miliona pregleda

Video je najpre podelio korisnik pod imenom “Concerned Citizen” na platformi X, gde je ubrzo postao viralan sa skoro 36 miliona pregleda. U opisu videa, korisnik je napisao: „Ovaj Indijac je upravo pronađen u pećini. Navodno ima 188 godina. Neverovatno.” Snimak prikazuje čoveka koji izgleda izuzetno staro, sa sedom bradom i štapom, što je dodatno podstaklo rasprave na internetu.

 

 

Mnogi korisnici, međutim, nisu bili spremni da poveruju u tvrdnju o starosti od 188 godina. Dok je neki deo publike video kao senzaciju, drugi su otvoreno dovodili u pitanje tačnost ovih tvrdnji. Jedan korisnik je čak napomenuo da je “medicinski nemoguće da neko živi toliko dugo”, podsećajući da je najduži veki životni vek do sada zabeležen bio 122 godine. Ova vrsta skeptičnih komentara postala je uobičajena ispod originalne objave, a ubrzo su se pojavile i dodatne informacije koje su pomogle da se rasvetli istina o ovom čoveku.

 

 

Prava priča o Sijaram Babi

Ubrzo nakon što je video postao viralan, X je ispod originalne objave dodao odricanje od odgovornosti, ukazujući na potencijalne dezinformacije. U napomeni se navodi da je stariji čovek zapravo poznati hinduistički svetac po imenu Sijaram Baba, koji živi u Madja Pardešu u Indiji. Prema dostupnim izvorima, Baba ima oko 110 godina, što je daleko od senzacionalne tvrdnje o 188 godina.

Članak objavljen u “Navbharat Times” dodatno je potvrdio da se radi o Sijaram Babi, starcu za kojeg se zna da živi asketskim životom, posvećen meditaciji i duhovnom putu. Prema istom izvoru, mnoge priče o njemu kruže u regionu, uključujući i onu da je deset godina vršio epitimiju stojeći na jednoj nozi, što samo doprinosi njegovom ugledu kao sveca. Iako mnogi veruju da Babu prati određeni mistični oreol, nema pouzdanih dokaza koji bi podržali tvrdnju da ima više od 110 godina.

 

 

Medicinska i naučna analiza

Nakon što su se informacije o starcu proširile, mnogi stručnjaci iz oblasti medicine i nauke počeli su da analiziraju tvrdnje o njegovoj starosti. Jedan od korisnika, dr Dimon Hundešagen, bio je među prvima koji su izrazili sumnju u verodostojnost tvrdnji. On je naveo da je “medicinski praktično nemoguće” da neko doživi 188 godina, i podsetio je da je najduži veki životni vek zabeležen kod Francuskinje Žane Kalman iz Arla, koja je doživela 122 godine i 164 dana.

Zvanično, trenutno najstariji živi čovek je Tomiko Itoka, Japanka koja je rođena 23. maja 1908. godine i ima 116 godina i 116 dana.

 

 

Hundepšagen je takođe objasnio da čak i uz savršen način života, genetiku i naprednu medicinsku negu, ljudsko telo prolazi kroz nepovratan pad funkcija koji čini ovakve ekstremne godine gotovo nemogućim. Iako bi bilo fascinantno zamisliti da neko može živeti toliko dugo, stvarnost je, prema naučnicima, mnogo manje senzacionalna.

Razlikovanje mita od stvarnosti

Iako video ovog starca iz Indije izaziva interesovanje i fascinaciju širom sveta, stvarnost je mnogo manje dramatična od tvrdnji koje su ga pratile. Sijaram Baba, prema verodostojnim izvorima, verovatno ima oko 110 godina, što je i dalje izuzetna starost, ali daleko od fantastičnih 188 godina. Ovaj slučaj podseća nas na važnost kritičkog mišljenja i proveravanja informacija pre nego što prihvatimo senzacionalne tvrdnje kao istinu, podseća Metro.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Viralni #video #188godišnjem #starcu #šokira #internet

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja