NaslovnaBIZNISOpa! Tužilaštvo: Drugi najbogatiji čovek sveta prao novac sa Rusima! Francuzi pokrenuli...

Opa! Tužilaštvo: Drugi najbogatiji čovek sveta prao novac sa Rusima! Francuzi pokrenuli hitnu istragu!

Javno tužilaštvo Pariza istražuje izvršnog direktora modnog giganta LVMH, Bernara Arnoa, drugog najbogatijeg čoveka sveta, zbog finansijskih transakcija u koje je uključen ruski oligarh Nikolaj Sarkisov.

Francuski list “Le Monde” objavio je u četvrtak, pozivajući se na francusku finansijsku obaveštajnu jedinicu “Tracfin”, da je Sarkisov kupio nekretnine u jednom alpskom letovalištu uz pomoć Arnovog kredita.

Tužilaštvo u Parizu potvrdilo je u petak da je preliminarna istraga u toku još od 2022. godine i da je izveštaj “Tracfina” „koji skreće pažnju tužilaštva na operacije koje se tiču ​​g. Bernara Arnoa i g. Sarkisova, koje verovatno karakterišu dela pranja novca, pridružen ovoj proceduri.”

Tužilaštvo je odbilo dalje da komentariše istrage koje su u toku. Preliminarna istraga ne podrazumeva nužno nedela, a “Le Monde” je citirao Arnoovog bliskog saradnika koji je rekao da je pomenuti posao obavljen u skladu s francuskim zakonima.

Bernar Arno, osnivač, izvršni direktor i predsednik najveće svetske kompanije LVMH za luksuznu robu i trenutno najbogatiji čovek na svetu (po Forbesu), izgubio je u februaru spor na Višem sudu protiv francuskih poreskih istražitelja zbog zakonitosti racije u sedištu LVMH-a 2019. Upad se odnosio na istragu o poreskoj prevari povezanoj s aktivnostima u Belgiji.

Nikolaj Sarkisov je visoki predstavnik u ruskoj osiguravajućoj kompaniji RESO-Garantia, svog brata Sergeja.

Zamenik generalnog direktora RESO-Garantia Igor Ivanov rekao je za CNBC u petak da ni kompanija, ni Nikolaj Sarkisov lično nisubili uključeni u spornu transakciju, te da Sarkisov nikada nije ni sreo Arnoa.

– Transakciju je vodila mala investiciona jedinica koja profesionalno ulaže u evropske nekretnine. Sastojao se od kupovine stanova u staroj zgradi u Korševelu od raznih privatnih vlasnika, s ciljem da se oni kasnije prodaju investitoru nakon što se cijela zgrada otkupi – rekao je Ivanov u mejlu.

– Sve transakcije su obavljale francuske kompanije, preko francuskih notara od strane francuskih advokata sa svih strana. Ovo je bio uobičajen posao sa nekretninama – dodao je.

On je rekao da ni kompanija ni Sarkisov nisu dobili nikakav zahtev od francuskih vlasti.

LVMH nije odgovorio na zahtev CNBC-a za komentar.

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja