NaslovnaVESTINi mađioničar podmetnutu optužnicu ne može da razjasni! Dodik uskoro na sudu...

Ni mađioničar podmetnutu optužnicu ne može da razjasni! Dodik uskoro na sudu zbog Šmita

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sledećeg ponedeljka trebalo bi da se pojavi u Sudu BiH po optužnici za nepoštovanje odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita, kojeg vlasti u Banjaluci ne priznaju!

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) juče je saopštio da je početak suđenja zakazan za 16. oktobar (ponedeljak), a tada bi predsednik RS Milorad Dodik trebalo da se izjasni o krivici. Osim Dodika, optužnica je podignuta i protiv vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

Advokat Goran Bubić, zastupnik Milorada Dodika, kaže da njegov klijent i Miloš Lukić izvesno neće imati pravično suđenje, što se može nedvosmisleno zaključiti iz dosadašnjeg toka krivičnog postupka pred Sudom BiH.

– To se prvenstveno zaključuje iz sudskih odluka o odbijanju zahteva odbrane za izuzeće postupajućeg sudije za prethodno saslušanje. Nije potrebno biti pravnik, pa zaključiti da se ne može smatrati nepristrasnim sudijom ličnost o čijem je potencijalnom profesionalnom napredovanju odlučivao optuženi, ovde Milorad Dodik, prema odredbama Ustava BiH. Drugo je pitanje to što ni mađioničar predmetnutu optužnicu ne može razjasniti jer u simuliranom ‘krivično-pravnom’ događaju iz optužnice pravno ne postoji krivično delo. Visoki predstavnik u BiH nije zakonodavac – ističe Bubić.

ŽELJKA CVIJANOVIĆ

PREDSEDNIŠTVO BiH

Milorad Dodik je meta političkog progona jer, kao što bi to uradio svaki realni demokrata na svetu, osporava mogućnost da neki neizabrani stranac nameće volju svojih sponzora negiranjem demokratski izabranih organa neke države.

Politički analitičar Anđelko Kozomara, komentarišući ove navode, naglašava da će ovo svakako biti političko suđenje.

– Svaka presuda osim oslobađajuće, što je malo verovatno, povlači za sobom i zaštitnu meru, zabranu obavljanja političkih funkcija. A to i jeste namera američkog ambasadora, koji je pisao optužnicu i Kristijana Šmita, koji je potpisao diskriminatorski zakon. Čak i da je Šmit legalno izabran, a svi znamo da nije, on nema pravo nametanja nikakvih zakona. Dodik je odavno trn u oku bošnjačkim političarima i strancima, ali nisu mogli nikako drugačije da ga uklone iz politike nego ovakvim zakonom i nepravednim suđenjem. Međutim, Dodik je veoma iskusan političar, narod u RS stoji uz njega, i verujem da će naći način da i ovu prepreku uspešno preskoči – uveren je Kozomara.

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja