NaslovnaPLANETAStrah od rastućeg antisemitizma: U Sarajevu otkazano obeležavanje godišnjice progona Jevreja!

Strah od rastućeg antisemitizma: U Sarajevu otkazano obeležavanje godišnjice progona Jevreja!

Obeležavanje 85. godišnjice početka progona Jevreje u nacističkoj Njemačkoj, koje je trebalo da bude upriličeno u Sarajevu 8. novembra, otkazano je, jer su u jevrejskoj zajednici u tom gradu procenili da su u opasnosti zbog rastućeg antisemitizma, kojem su izloženi eskalacijom sukoba na Bliskom istoku.

Uoči godišnjice tzv. Kristalne noći u kojoj su nacisti 1938. godine napali i zapalili hiljade sinagoga, radnji i drugih objekata u Nemačkoj kojima su vlasnici bili Jevreji, a njih fizički zlostavljali, u glavnom gradu BiH trebao je da bude organizovan koncert kojim bi se podsetilo na taj tragični događaj i poslala poruka da se takvi zločini koji su bili uvod u Holokaust, više nikada ne smeju dozvoliti, navela je Hina.

Koncert u Sarajevu u prostoru aškenaske sinagoge planiran je pre sadašnje eskalacije nasilja na Bliskom istoku, a sada je otkazan.

Predstavnici organizatora potvrdili su da je razlog otkazivanja bezbednosne prirode, jer ne žele da dovedu u opasnost malobrojnu jevrejsku zajednicu u Sarajevu, prenosi Tanjug.

Berlin prepale scene iz Sarajeva, ministar odbrane Pistroijus otkazao posetu BiH?! (VIDEO)

nešto se kuva

Nemački ministar odbrane Boris Pistorius otkazao je posetu BiH iz bezbednosnih razloga, saznaje Srna iz dobro obaveštenih izvora.

sledeća vest

Source link

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja