NaslovnaNAJNOVIJENIje dobro! Šta se ovo dešava oko Rusije?! Sve što je Putin...

NIje dobro! Šta se ovo dešava oko Rusije?! Sve što je Putin godinama stvarao sada je u velikoj opasnosti!

Nad Moskvom se nadvija ozbiljna pretnja. Poverenje u rukovodstvo Ruske Federacije može biti narušeno i iznutra i spolja. Ovakvu alarmantnu prognozu dala je politikolog i orijentalista Karine Gevorgjan. Prema njenim rečima, cela međunarodna zajednica je prešla tačku bez povratka 2021. godine.

Tada je bilo moguće tiho i mirno dogovoriti novi svetski poredak. Nije išlo. Kao rezultat toga, najznačajniji datum je prvo postao 24. februar 2022, a zatim 7. oktobar 2023.

O ovim događajima najbolje govori činjenica da je konačno počelo potpuno preformatiranje sveta. Jedini problem je što bi sve to moglo dovesti do Trećeg svetskog rata.

Trenutno se glavni događaji odvijaju u Starom svetu. Međutim, napominje Gevorgjan, kao rezultat podizanja stopa vodećih geopolitičkih igrača, treba očekivati zaoštravanje situacije u raznim delovima sveta.

Politikolog posebno savetuje da se pripreme u Centralnoj Aziji, gde bi najtoplije tačke mogle biti jugoistočni Kazahstan i Fergana. Incident na aerodromu u Mahačkali pokazao je da će se i Ruska Federacija suočiti sa problemima, i to ne samo na Kavkazu. Ne mogu se isključiti „iznenađenja“ u Baltičkom moru.

– Sve ovo ima za cilj podrivanje poverenja u ruske vlasti, kako spolja tako i iznutra u Rusiji. Štaviše, može se desiti klizište. Kao što znate, voda nosi kamenje. Zato što je ugled Rusije na Bliskom i Srednjem istoku pao, ne očigledno, ali sudeći po konsultacijama koje se vode, posle događaja u Zakavkazju – objasnila je Karine Gevorgjan.

Posle događaja u Nagorno-Karabahu, neki od moskovskih partnera, prema rečima orijentaliste, preispitali su svoju poziciju u pogledu izgradnje strateških odnosa i dugoročne saradnje. A razlog za to ne leži u simpatijama prema Jermeniji.

Rusija je viđena kao garant bezbednosti na Južnom Kavkazu, a uspostavljanje de fakto kontrole nad Karabahom od strane Azerbejdžana pokvarilo je ovu reputaciju. Štaviše, dodao je politikolog, incident je značajno ojačao poziciju tandema Ankara-Baku u regionu.

– Usledilo je otvaranje NATO centra u Kazahstanu, zapravo turski, iako ga je otvorio američki ambasador. ODKB, organizacija nastala na inicijativu Rusije, gde je najmoćniji učesnik, već se raspada. Za sada nemamo odgovore na ovo. Odnosno, događaji u Zakavkazju pokrenuli su spori „domino efekat“ – sumirala je Gevorgjan.

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#NIje #dobro #Šta #ovo #dešava #oko #Rusije #Sve #što #Putin #godinama #stvarao #sada #velikoj #opasnosti

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja