NaslovnaNAJNOVIJESamo 10 gradova u svetu ima ovo! Kragujevac je jedan od njih!

Samo 10 gradova u svetu ima ovo! Kragujevac je jedan od njih!

U kragujevačkom Data centru potpisan je memorandum o saradnji sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja – CERN. Time su Srbija i Grad Kragujevac uvršteni na kratku listu saradnika ove svetske naučnoistraživačke organizacije.

Srbija postaje deo globalnog mozga, najvećeg naučnog eksperimenta u oblasti fizike, koji se sprovodi u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja u Ženevi. Data centar u Kragujevcu je deseti u svetu u kome će se čuvati i obrađivati podaci za CERN, saopšteno je iz Vlade Srbije. 

Foto: informer.rs


Ovde će se čuvati i obrađivati podaci CERN-a, evropskog centra za nuklearna istraživanja

Nikola Dašić, predsednik Privremenog organa grada Kragujevca, podsetio je na ovu činjenicu i opisao kako se lično osećao kada je prisustvovao potpisivanju ugovara sa CERN-om. 

–  Nisam verovao da ću tako nešto da doživim! Da će naš grad biti važna tačka svetske nauke. Naš Kragujevac je postao jedan od samo deset gradova u celom svetu koji su pratneri CERN – a.  To je nešto o čemu nismo mogli ni da sanjamo – naveo je Dašić u intervjuu gradskoj televiziji RTK.

Dodajuću da su pored CERN-a, poverenje Srbiji i kragujevačkom državnom Data centru u skladištenju i čuvanju podataka, dali i svetski giganti poput Orakla, Aj- Bi-Em-a i Huaveja, Dašić je istakao da Kragujevac postaje ozbiljan evropski i regionalni centar.

– Kroz mrežu CERN-a sarađivaćemo sa celim svetom, a tu su i Centri izvrsnosti sa Nacionalnom bankom matičnih ćelija, jedinstveni ne samo u našoj zemlji već i u regionu Zapadnog Balkana; imamo Palatu pravde – najveće zdanje koje je država podigla u infrastrukturi pravosudnih organa… Među svim lepim i kapitalnim projektima, izdvojio bih i izgradnju Dečijeg odmarališta na Bešnjaji. Kragujevac je nekada imao lepa odmarališta i imaće ih opet zato što ovo jeste period kada se gradi i kada se radi – poručio je Dašić. 

Govoreći kao Kragujevčanin, Dašić je ukazao da je dovoljno pogledati oko sebe pa da se vidi koliko je bolje u odnosu na period pre 2014. godine. 

– Ulice su danas pune automobila, prodavnice su pune ljudi, restorani takođe, a turistički aranžmani rasprodati, što znači da se radi, zarađuje i troši. I pored toga, što godišnje više od milijarde odlazi na otplatu kredita, Kragujevac je u ovom trenutku apsolutno likvidan i može da ulaže u investicije – istakao je Dašić. 

Zahvaljujući se, kako je rekao, ljudima koji vole svoj grad, a čija imena javnost često ne zna, poručio je da će se boriti da “struja tih vrednih ljudi pobeđuje, da završava sve lepe projekte i dalje u budućnosti”. 

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Samo #gradova #svetu #ima #ovo #Kragujevac #jedan #njih

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja