NaslovnaBIZNISPoginulo je više od 100 ljudi

Poginulo je više od 100 ljudi

Razoran zemljotres jačine 6,2 stepena pogodio Kinu: Poginulo je više od 100 ljudi

Zemljotres, jačine 6,2 stepena po Rihterovoj skali, potresao je zabačeni i planinski region na severnoj ivici Ćinghai-Tibetanske visoravni u ponedeljak nešto pre ponoći, pri čemu je poginulo najmanje 118 ljudi, a stotine povređeno, javljaju kineski državni mediji.

Vlasti su brzo preduzele niz hitnih mera nakon što je zemljotres uništio puteve i infrastrukturu i izazvao klizišta. Posao spasilaca je bio veoma izazovan na temperaturama ispod nule, jer je veći deo Kine zahvatio hladni talas.

Zemljotresi su uobičajeni u zapadnim provincijama kao što je Gansu, koja je na istočnoj granici tektonski aktivne Ćinghai-Tibetanske visoravni. Najsmrtonosniji zemljotres u Kini poslednjih decenija bio je 2008. godine kada je zemljotres magnitude 8,0 pogodio Sečuan, ubivši skoro 70.000 ljudi.

U 23.59 časova po lokalnom vremenu u ponedeljak, zemljotres pogodio je okrug Džišišan u Gansuu na dubini od 10 km, prema Kineskom centru za mreže zemljotresa.

After the #earthquake in Jishishan, #Gansu, various rescue forces quickly assembled. Currently, Gansu Province is fully organizing rescue efforts, with some rescue personnel setting up tents and others distributing food to affected villagers. It is reported that firefighting… pic.twitter.com/vUGpF00yGT

— Hola Fujian (@HolaFujian) December 19, 2023

Epicentar zemljotresa bio je 5 km od granice između Gansua i susedne provincije Ćinghaj, gde su se takođe osetili jaki potresi, piše Rojters.

U Gansuu je 105 ljudi poginulo u utorak, a od 397 povređenih, 16 je u kritičnom stanju, saopštile su pokrajinske vlasti na konferenciji za novinare.

Broj mrtvih u Ćinghaju porastao je najmanje za 13, a 182 je povređenih. Zvanično, 20 osoba se vodi kao nestalo.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Poginulo #više #ljudi

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja