NaslovnaBIZNISGugl pristao da plati kaznu od 700 miliona dolara

Gugl pristao da plati kaznu od 700 miliona dolara

Gugl pristao da plati kaznu od 700 miliona dolara

Gugl će platiti 700 miliona dolara američkim potrošačima i saveznim državama u sklopu antimonopolskog sporazuma pred federalnim sudom u San Francisku, koji je ocenio da poslovanje tehnološkog giganta sa aplikacijama predstavlja narušavanje tržišne konkurencije.

Objava uslova nagodbe, postignute u septembru, dolazi nakon što je Epik Gejms, proizvođač popularne onlajn igre Fortnite, prošle sedmice dobio povezani slučaj protiv tehnološke kompanije.

Gugl je pristao da plati 630 miliona dolara u fond za nagodbu za potrošače, a još 70 miliona ide u fond za države.

Prema nagodbi, Gugl je takođe pristao na promene u način na koji sistem Android funkcioniše u SAD, poput dopuštanja programerima da implementiraju alternativnu metodu naplate za kupovinu unutar aplikacije.

U pitanju su bili Guglovi ugovori s proizvođačima pametnih telefona, mrežnim operaterima i programerima igara, za koje su američke savezne države navodno zatvorile konkurente Plej prodavnice.

Gugl je naplaćivao preterane naknade za digitalne kupovine u svojoj Plej prodavnici sprečavajući alternativne metode plaćanja koje bi mogle ponuditi niže naknade.

Svih 50 američkih država, plus District of Columbia, Puerto Rico i Američka Devičanska Ostrva, potpisali su ugovor s Guglom.

Izvor: Agencije

Foto: Beta_AP

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Gugl #pristao #plati #kaznu #miliona #dolara

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja