NaslovnaNAJNOVIJEŠkodrić: Cilj je da svaka bolnica u Srbiji bude dijagnostički centar

Škodrić: Cilj je da svaka bolnica u Srbiji bude dijagnostički centar

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić posetila je Opštu bolnicu u Aranđelovcu i naglasila da je strateški cilj države da svaka bolnica u Srbiji bude dijagnostički centar.

Strateški cilj države je da svaka bolnica u Srbiji bude dijagnostički centar, a uslovi u Opštoj bolnici u Aranđelovcu, čija je rekonstrukcija završena prošle godine, na visokom nivou, što je i nabavkom nove opreme i omogućeno.

Radojević Škodrić je naglasila da postoji problem manjka zdravstvenog kadra.

– Pored odličnih uslova i kapaciteta, ovom dijagnostičkom centru nedostaje stručni kadar što je u ovom trenutku ozbiljan problem. Postoje samo dva radiologa i neophodno je, naročito u sklopu skrininga dojke, da ih ima bar pet ukupno – rekla je ona i dodala da je zahvaljujući kovid zapošljavanju, bolnica u Aranđelovcu zaposlila 49 ljudi među kojima je jedan radiolog.

Svi ovi aparati će već početkom naredne godine, da rade u punom kapacitetu, nakon što se reši manjak zaposlenih.

– Primer je i mamograf koji je najsavremeniji, digitalni i koji je obezbeđen u okviru paketa opreme, koji je predsednik Vučić obezbedio za sve bolnice u Srbiji, na kome će početi da se radi skrining dojke u dve smene, što ćemo rešiti zapošljavanjem još dva radiologa – rekla je Škodrić.


Foto: Tanjug


 


Danas je bilo reči i o edukaciji zaposlenih za rad na savremenoj opremi, a kako je navela, dogovoreno je da se vikendom organizuju edukacije uz pomoć RFZO koji će finansirati dolazak stranih i domaćih stručnjaka.

Bolnica će naredne godine dobiti i sanitetska vozila i jedno terensko i putičko za oblilazak pacijenata na terenu.

Podsetila je da je ispunjeno obećanje koje je dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić u oktobru, jer je država ukupno obezbedila 22 magnetne rezonance, 18 mamografa i 15 ultrazvučnih aparata. Ova vredna oprema je u velikoj meri već isporučena zdravstvenim centrima u Srbiji.

– Sva oprema, osim 12 magnetnih rezonanci koji će biti isporučen u narednoj godini, je raspodeljena i većina uveliko radi. Ostalo je da se završi edukacija zaposlenih za rad na dve ili tri magnetne reznance -rekla je ona i naglasila da se nabavka opreme nastavlja kako bi sve opšte bolnice u Srbiji imale dijagnostičku opremu poput magnetne rezonance, skenera, mamografa i ultrazvuka. Domovi zdravlja će imati najsavremenije digitalne mamografe za skrining program, a ono na čemu će se raditi u naredne četiri godine je da svaki Dom zdravlja ima i niskodozne skenere, zbog skrininga karcinoma pluća, koji je karcinom broj jedan u Srbiji – rekla je Radojvić Škodrić.


Foto: Tanjug


 


Na pitanje novinara o listama čekanja, ona je rekla da se nabavkom nove opreme za bolnice u manjim gradovima i te kako smanjuju liste čekanja na dijagnostičke preglede u većim zdravstvenim centrima poput Beograda i Kragujevca.

– Cilj nam je da liste čekanja budu maksimalno tri meseca. Očekujemo i da se liste čekanja za ortopediju, koje su najduže, skrate – rekla je ona i dodala da u Aranđelovcu zbog rekonstrukcije prihvataju pacijente sa njihovog programa. Liste čekanja za magnetnu rezonancu neće postojati u Kragujevcu zahvaljujući nabavci magneta za bolnicu u Aranđelovcu, što nam i jeste bio cilj – kazala je ona i dodala da država uveliko radi na uvođenju e-kartona, što se očekuje u narednom periodu, do juna 2024. godine.

Završila fakultet i vratila se da živi na selo: Milica i Bojan na planini Rudnik napravili mali etno raj!

Društvo

Kada je završila fakultet Milica nije imala želju da poput mnogih njenih vršnjakinja ostane u velikom gradu. Ljubav prema prirodi i prema Bojanu vratila ju je na selo, gde su svili svoje porodično gnezdo.

sledeća vest

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Škodrić #Cilj #svaka #bolnica #Srbiji #bude #dijagnostički #centar

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja