NaslovnaNAJNOVIJEUčestali napadi na zdravstvene radnike: Lekarima status službenog lica!

Učestali napadi na zdravstvene radnike: Lekarima status službenog lica!

Za samo tri dana na meti napada našla su se dva doktora. U jednom slučaju su maloletnici izvršili napad, u drugom je napadač bio 27-godisnjak.

Napadi na zdravstvene radnike, na žalost, nisu retkost zbog čega stručnjaci smatraju da bi trebalo da uživaju određenu zaštitu.

– Sindikat godinama traži izmenu Krivičnog zakonika na način da se uvede novo krivično delo – napad na zaposlenog u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite. Zbog čega? Smatramo da bi pooštravanjem kaznene politike počinioci krivičnih dela bili odvraćeni od svakodnevnih napada – rekao je Mihajlo Govedarica, sekretar Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i dodaje da Sindikat ima i konkretan predlog za izmenu krivičnog zakonika:

– Ako bi imali status službenog lica, to povlači i svoja prava i svoje obaveze, a nama je cilj da zaštitimo zaposlene od napada, pooštravanje kaznene politike i omogućavanje da tužilaštvo može učinioce krivičnih dela da goni po službenoj dužnosti. Mi hoćemo i da u slučaju verbalnog napada i u slučaju lakših telesnih povreda tužilaštvo goni učinioce krivičnih dela po službenoj dužnosti. To je suština našeg zahteva.


Foto: pexels.com


 


Poslednjig dana zdravstveni radnici bili su na prvoj liniji napada, međutim, stručnjaci objašnjavaju da se takvi izgredi mogu desiti bilo kome i da se čak mogu pripisati tzv. pojačanom nasilju tokom praznika.

– Što se tiče našeg psihičkog stanja, često su praznici izvor stresa i razočarenja, nezadovoljstva, frustriranosti i drugih nekih negativnih emocija i osećanja. Zašto je to tako – postoji više razloga, pa se navodi jedan od razloga da su zapravo finansije – rekla je psiholog Dragica Danilović i dodala:

– Osećaj tuge i razočarenja, zašto sebi ne mogu da priušte sve što žele, sebi bliskim osobama i slično. Drugi razlog je zato što više vremena provodimo sa svojom porodicom i prijateljima – barem bi trebalo. Oni koji ne provode osećaju tugu upravo zbog toga što su usamljeni, za praznik shvataju koliko nemvanja, aju nikoga oko sebe. A sa druge strane, oni koji su sa porodicom i prijateljima češće ulaze u te međuljudske konflikte.


Foto: Shutterstock


 


Medicinari bi svoju bezbednost mogli da poboljšaju i uvođenjem panik-tastera u zdravstvene ustanove koje bi aktivirali u slučaju opasnosti.

U Novu godinu sa prolećnim temperaturama! Evo kakvo vreme nas očekuje za praznike

Društvo

U Srbiji će u subotu, 30. decembra, tokom dana biti umereno do potpuno oblačno na severu i zapadu tek ponegde sa kratkotrajnom kišom, a na jugu i jugoistoku Srbije sa dužim sunčanim intervalima, saopštio je danas Republički hidro-meteorološki zavod.

sledeća vest

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Učestali #napadi #zdravstvene #radnike #Lekarima #status #službenog #lica

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja