NaslovnaZDRAVLJEPodolog nam je otkrio šta sve nokti mogu da kažu o našem...

Podolog nam je otkrio šta sve nokti mogu da kažu o našem zdravlju

Dr Miloš Stanojević za Nova.rs daje odgovore na sva pitanja.

Ukoliko su oči ogledalo duše, onda bi nokti mogli biti ogledalo opšteg zdravlja – budući da promene u izgledu noktiju mogu ukazivati na različita zdravstvena stanja. Da ne bismo lutali i po internetu tražili objašnjenja koja nas uz fotografije uglavnom isprepadaju, pozvali smo dr Miloša Stanojevića, poznatog beogradskog podologa iz ordinacije Footcenter, da nam da odgovore na sva pitanja.

Ukoliko još niste čuli za ovu granu medicine, onda je vreme da otkrijete podologiju – za koju mnogo ljudi nikad nije čulo.

Trudnica

„Podologija je grana medicine koja se temelji na znanjima iz fiziologije, anatomije i dermatologije, a bavi se prevencijom, dijagnostikom i lečenjem bolesti stopala. Podologija pomaže u održavanju aktivnih i bezbolnih stopala, poboljšanju mobilnosti i samim tim utiče se na vaše celokupno zdravlje i dobrobit“, kaže nam dr Stanojević.

„Da bi se videlo u kakovom su vam stanju nokti, neophodan je sveobuhvatan klinički pregled stopala zajedno sa video-dermoskopijom – oni nam daju detaljnu sliku o stanju noktiju. Video-dermoskopija savremenim podološkim softverom omogućava detektovanje svih promena nokatne ploče i postavljanje brze i tačne dijagnoze, što je jako bitno za lečenje i otklanjanje oboljenja.“

A koje su naješće bolesti nokatne ploče i šta predstavljaju određene promene na nokatnoj ploči?

„Ono s čime se pacijenti susreću jesu predominantno gljivične infekcije nokta i urastanje noktiju, a zatim različiti vidovi promene oblika i boje nokatne ploče“, priča nam dr Stanojević.

Foto: Shutterstock

Šta možemo da pročitamo na noktima?

„Nokti otkrivaju širok spektar informacija o vašem zdravlju. Promene u teksturi boji i obliku noktiju mogu ukazivati na određene sistemske probleme. Nokti nam mogu otkriti i nedostatke vitamina, način ishrane, odnosno šta to od hranljivih materija ne unosite dovoljno u organizam, a zatim i kakav vam je hormonalni status“, kaže podolog.

Na pitanje kako da na noktima pročitamo da li imamo neka stanja u organizmu, dr Stanojević nam je dao ovaj spisak:

* Žuti nokti (i smeđi) mogu biti znak gljivične infekcije.

* Listanje noktiju može biti znak nekog sistemskog oboljenja kao što su psorijaza i ekcem.

* Bele fleke (leukonihija) mogu biti posledica manjih povreda, kao na primer povreda matriksa nokta tokom pedikira, ali mogu biti i znak psorijaze, gljivične infekcije, nedostatka hranljivih materija.

* Vertikalne pruge – onihoreksija – normalno se javljaju tokom starenja, kako nokatna ploča gubi elastičnost i vodu; ove promene javljaju se i prilikom različitih mehaničkih povreda nokta, izlaganja hemikalijama, kod oboljenja kao što su reumatoidni artritis i psorijaza, zatim manjak vitamina i minerala, naročito gvožđa i biotina. Same po sebi uglavnom nisu ozbiljan problem, ali ih je ipak potrebno istražiti jer mogu ukazati na druge zdravstvene probleme.

* Horizontalne pruge poznatije kao Beove linije ukazuju na prekide u rastu nokta. Ti prekidi se dešavaju usled povrede nokta ili prsta, zatim tokom visoke temperature, hemoterapije, ukoliko postoji nedostatak proteina, ali i u hroničnim stanjima koja uticu na rast nokta kakvo je na primer dijabetes.

* Tamna crta na noktu može biti znak aktivacije melanocita koji su inače prisutni u matriksu nokta, ali ne produkuju pigment melanin. Njihova aktivacija dešava se veoma često u trudnoći usled dejstva hormona, tokom starenja, upotrebe određenih lekova (kao što je zidovudin), potom postoje osobe koje imaju genetsku predispoziciju za produkovanje veće količine melanina i pojavu tamnih pruga na noktima. Trauma matriksa nokta takođe može rezultovati pojavom tamne pruge. (Bitno je napomenuti da nije svaka tamna pruga znak melanoma, naprotiv incidenca ovog oboljenja na noktima jako je mala, ali je ipak iz preventivnih razloga bitno svaku tamnu prugu pregledati.)

* Rebrasti nokti viđaju se kod pacijenata pod hemioterapijom, kod anemije i nedostatka gvožđa, u nedostatku cinka, vitamina A, B12, biotina, kod kožnih (ps) i autoimunih bolesti.

Foto: Shutterstock

A šta ukoliko nokat ima vertikalnu pukotinu?

„Vertikalna pukotina u noktu, poznata i kao onihokriptoza, može biti uzrokovana različitim faktorima“, kaže podolog, pa objašnjava:

Trauma ili povreda: Fizička povreda nokta može uzrokovati vertikalne pukotine. Ako je ovo uzrok, najbolje je sačekati da nokat raste i da pukotina izraste.

Nedostatak vlage: Suvi nokti su podložniji pucanju. Upotreba hidratantnih krema i redovna hidratacija noktiju mogu pomoći u prevenciji ovog problema.

Nedostatak hranljivih sastojaka: Nedostatak vitamina, posebno biotina, može uticati na zdravlje noktiju. Razmotrite unos hrane bogate biotinom ili dodataka ishrani, uz prethodnu konsultaciju s lekarom.

Bolesti noktiju: Neke bolesti noktiju, poput psorijaze, mogu izazvati pukotine.

Ako je pukotina duboka, bolna ili se pogoršava, preporučujem posetu podologu. Biće pružena precizna dijagnoza i preporučen odgovarajući tretman, koji može uključivati upotrebu hidratantnih sredstava, promene u ishrani ili druge medicinske intervencije, zavisno od uzroka problema.

Grickanje noktiju

Grickanje noktiju uzrokuje fizičko oštećenje noktiju, pukotine, cepanje i neravnomerno skraćivanje. Dolazi do promene oblika noktiju, deformacije i neravnomernog rasta. Ruke su izložene različitim bakterijama, pa je grickanje noktiju rizik za razvoj infekcije oko noktiju i usta. Osim po nokte, grickanje je štetno i po zube.

Foto: Shutterstock

Nega zanoktica

Koristite hidratantnu kremu ili ulje za ruke kako biste održali zanoktice hidriranim. To će pomoći u sprečavanju pucanja i suvoće.

Održavajte nokte čistim i urednim. Redovno ih secite, oblikujte i koristite turpiju kako biste izbegli oštre ivice koje mogu oštetiti zanoktice.

Izbegavajte grickanje, slično kao i grickanje noktiju, grickanje zanoktica može izazvati oštećenje i infekcije. Održavajte ih netaknutim.

Omekšajte zanoktice tako što ćete ih potapati u toplu vodu pre nego što ih uredite. To će olakšati održavanje i sprečavanje oštećenja prilikom pomeranja zanoktica.

Nemojte agresivno odstranjivati zanoktice, jer to može dovesti do povreda ili infekcija. Umesto toga, nežno gurajte zanoktice unazad pomoću drvene ili plastične spatule

Koristite rukavice tokom hladnog vremena i prilikom rada s hemijskim supstancama kako biste zaštitili zanoktice od isušivanja i oštećenja.

Pravilna nega zanoktica doprinosi opštem zdravlju noktiju i ruku. Redovna briga o njima održava kožu oko noktiju zdravom i sprečava probleme poput suvoće, pucanja ili infekcija, daje uputstva dr Stanojević.

Foto: Shutterstock

Šta je dobro jesti za zdrave nokte?

„Zdravi nokti rezultat su dobre ishrane i unosa određenih hranljivih sastojaka.

Proteini: Unos dovoljne količine proteina, poput mesa, ribe, jaja, mlečnih proizvoda ili biljnih izvora proteina, kao što su pasulj i orašasti plodovi, važan je za rast i jačanje noktiju.

Biotin (vitamin B7): Biotin je ključan za zdravlje noktiju. Nalazi se u jajima, orašastim plodovima, soji, avokadu i žitaricama.

Gvožđe: Nedostatak gvožđa može dovesti do pucanja i slabosti noktiju. Crveno meso, žitarice obogaćene gvožđem, spanać i mahunarke su dobri izvori gvožđa.

Cink: Cink podržava opšte zdravlje noktiju. Pronalazi se u mesu, morskim plodovima, orašastim plodovima i semenkama.

Omega-3 masne kiseline: Losos, sardine, lanene semenke i orašasti plodovi bogati su omega masnim keselinama“, zaključuje dr Stanojević za Nova.rs

BONUS VIDEO: Pogledjate kako hrana utiče na naše zdravlje

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Podolog #nam #otkrio #šta #sve #nokti #mogu #kažu #našem #zdravlju

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja