NaslovnaVESTIUstavni sud BiH de fakto prestao da postoji — RT Balkan

Ustavni sud BiH de fakto prestao da postoji — RT Balkan

2. jan 2024 17:02

| Obnovljeno: 2. jan 2024 17:02

Rukovodstvo Srpske smatra da nema smisla imenovati nove sudije koje bi opet bile preglasavane i time davati legitimitet Ustavnom sudu BiH

Profesor prava Vitomir Popović izjavio je da se za Ustavni sud BiH, u kojem od sutra neće biti nijednog sudije iz Republike Srpske, može reći da je pravosudna institucija koja defakto prestala da postoji, s obzirom na to da u njoj više nema predstavnika jednog od tri konstitutivna naroda.

Popović je rekao da je konstitutivnost naroda osnov opstanka i postojanja dejtonske BiH.

“U Ustavnom sudu Federacije BiH imate zastupljenost Srba, Hrvata i Bošnjaka, a u Ustavnom sudu BiH nema. Zato smo bliži činjenici da je Ustavni sud BiH defakto prestao da postoji, odnosno raspao se po tom principu” naglasio je Popović.

Sudija Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević rekao je Srni da od sutra zvanično ide u penziju i da u toj pravosudnoj instituciji više neće biti nijednog sudije iz Republike Srpske.

Krajem 2022. godine mandat je istekao sudiji Miodragu Simoviću, a Narodna skupština Republike Srpske nije imenovala nove sudije. Rukovodstvo Srpske smatra da nema smisla imenovati nove sudije koje bi opet bile preglasavane i time davati legitimitet Sudu.

Trenutno u sudu je ostalo šest od devet sudija, dvoje bošnjačkih, jedan hrvatski i troje stranih sudija iz Albanije, Nemačke i Švajcarske.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ustavni #sud #BiH #fakto #prestao #postoji #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja